Fidel Castro és vist als seus 90 anys com l'"etern jove" per les noves generacions de cubans, en la seva majoria afiliats a un oficialisme que ha celebrat intensament l'aniversari de l'expresident i que busca que la dècada lluny del poder no disminueixi la presència del líder.

Tradicionalment les celebracions pel naixement de Castro el 13 d'agost -considerat a la illa comunista com una efemèride nacional- s'inicien el dia abans amb concerts pel Dia Internacional de la Joventut, que s'allarguen fins a la mitjanit quan tots canten Aniversari feliç en actes repartits per tot el país.

Malgrat això, aquest 2016 els homenatges van començar fa mesos i s'han multiplicat a causa de les nou dècades del considerat "invicte Comandant" a qui la Unió de Joves Comunistes (UJC) va enviar un "petó enorme i la més gran de les abraçades", segons va informar la premsa estatal cubana.

"Per aquest etern jove rebel, mil gràcies i que celebri molts més anys i somnis", va dir la primera secretària de la UJC, Susely Morfa, qui també va assegurar que "Fidel simbolitza el que som, les virtuds que fan gran aquest poble: la dignitat, patriotisme, solidaritat, valentía, altruïsme, passió per la veritat i llibertat".

Sota el lema "Fidel entre nosaltres" a Cuba es recorda la figura del líder, més proper al mite com més escasses són les seves aparicions, convertit en tendència a les xarxes socials gràcies a la convocatòria de les organitzacions juvenils i femenines de l'illa caribenya.

A Facebook i Twitter les etiquetes #FelicidadesFidel i #CubanasjuntoaFidel són utilitzades per difondre missatges de salutació a l'expresident, anècdotes de la seva vida o fragments dels seus discursos.

"A Cuba estem bé i celebrem el Dia de la Joventut en Revolució", "Els joves cubans l'estimen i admiren molt" i "La joventut d'avui i sempre amb Fidel" són alguns dels centeners de tuits amb motiu de la data.

Coincidint amb la reunió a l'Havana pels 50 anys de la Organizació de Continental Latinoamericana i Caribenya d'Estudiants (Oclae), uns 120 joves de 24 països van atorgar també a l'expresident i "artífex de l'organizació" una medalla conmemorativa i li van dedicar la sessió d'apertura de la trobada.

Els més entusiastes i particulars tributs al líder de la Revolució cubana aquest any han estats els dels més joves, que han protagonizat ascensos al pic Turquino, l'alçària més gran de l'illa, i recorreguts de més de 700 kilòmetres en bicicleta fins a Birán, la població natal dels Castro a la oriental província d'Holguín.

Precisament, en aquesta localitat van arribar-hi uns 200 nois i noies de tot el país i van plantar 90 arbres a l'antiga finca dels Castro. També van passar la nit a la tradicional acampada a l'aire lliure amb la qual esperen tots els anys aquesta data tan assenyalada.

El poble de Birán va ser seu ahir de cantades, inauguracions d'exhibicions de fotografia i pintura, presentacions de volums, entre els quals una selecció de dedicatòries escrits al llibre de visitants de l'actual museu, tributs àmpliament divulgats per la premsa oficial del país.

Fidel Castro va ser, fins i tot abans del seu ascens al poder el 1959, una figura amb una forta presència mediàtica i després del triomf de la Revolució, pràcticament omnipresent al dia a dia de l'illa. Una situació que va canviar l'any 2006 quan es va retirar de la vida pública a causa d'una malaltia i va delegar el poder en el seu germà Raúl Castro.

Regals i felicitacions

En els actes previs celebrats divendres, el líder cubà va rebre múltiples celebracions i regals. Un d'aquests va ser una pàgina web que recull la seva vida , escrits, discursos, fotografies inèdites i altres documents sota el títol "Fidel, soldat de les idees".

La web, creada pel portal digital oficial Cubadebate i la Universitat de Ciències Informàtiques (UCI), pot visitar-se a través de l'adreça www.fidelcastro.cu.

Fidel també va rebre ahir les felicitacions de diversos líders internacionals com el president rus, Vladimir Putin o el nord-coreà, Kim Jong-un, que li va fer arribar un regal.