Encara que el bloqueig a formar govern manté encallada la convocatòria del congrés del PSOE, càrrecs que donen suport a Pedro Sánchez i uns altres que estan alineats amb el sector crític donen per fet que tindrà rival que li farà ombra per aspirar a la secretaria general. Els socialistes tenen previst convocar el seu 39è Congrés Federal ordinari una vegada que es constitueixi el nou govern, amb l'objectiu de triar al secretari general i la nova Executiva.

Després de mesos de desacords entre Sánchez i alguns dels seus barons de més pes i a causa de l'empitjorament dels resultats de les dues eleccions generals, la divisió en el partit s'ha consolidat i ha anat abonant el terreny per a la pugna pel poder. "Hi va haver un xoc de dos models de plantejament del partit", vaticina a EFE un càrrec d'una de les federacions crítiques.

Segons la seva anàlisi, des que Sánchez, poc després d'arribar a la secretaria general al juliol de 2014, va començar a prendre decisions sobre les quals discrepaven alguns dels barons territorials, "s'ha allunyat cada vegada més d'ells" fins al punt de ser impensable la reconciliació.

Els que donen suport al líder també assumeixen que "hi ha un sector del partit decidit a presentar batalla", que "són aquells que no hi tenen res a perdre", segons indica a EFE un dels dirigents provincials afí a Sánchez. No obstant això, adverteix: "Els qui han de perdre, tenen dubtes, perquè obrir una guerra en l'àmbit federal també és obrir-la en cada federació, per la qual cosa no els sortirà gratis i els generarà una oposició interna".

Encara que guarda silenci sobre els seus plans, totes les mirades apunten a la presidenta andalusa, Susana Díaz, com la candidata que està cridada a fer el pas, cosa que ja va conjecturar el passat mes de maig el seu homòleg extremeny, Guillermo Fernández Vara, i que uns altres han suggerit, com el castellanomanxec Emiliano García-Page o José Luis Rodríguez Zapatero. "Estan d'acord gairebé tots. Si Susana Díaz toca el xiulet, tots hi aniran darrere", presagia un històric del PSOE.

La discreció de Díaz respon, segons un membre del Comitè Federal, al fet que està "expectant", però no vol que es vegi que interfereix en la postura de la direcció sobre Rajoy. "Té germans grans, com Felipe (González) que ja li fan la feina i no ha de gastar energia", afegeix aquest càrrec.

La incògnita és si en l'elecció del secretari general pesarà més la simpatia de les bases, que són les que voten en les primàries i que, aparentment, s'inclinarien per Sánchez, o la influència dels aparells de les federacions, on el pes d'Andalusia donaria avantatge a Díaz.

Evitar el combat

L'únic escenari que evitaria el combat al congrés seria que Sánchez aconseguís arribar a la Moncloa de la mà de Podem i altres partits, la qual cosa Díaz i els principals barons han rebutjat des de l'inici sabedors que això el reforçaria. "En qualsevol altra hipòtesi, segur que hi haurà batalla", assenyala una de les fonts.

Si Rajoy finalment aconsegueix la investidura i relega el PSOE a l'oposició, els partidaris de ?Sánchez estan convençuts que així i tot es presentaria a la reelecció i que "aguantaria amb claredat" al capdavant de la formació socialista.