El fiscal superior del País Basc, Juan Calparsoro, va afirmar ahir que «molt probablement» Arnaldo Otegi no podrà ser candidat a lehendakari d'EH Bildu a les pròximes eleccions autonòmiques. «Otegi en principi no serà (candidat). Té una sentència ferma que l'hi impedeix. En tot cas, veurem el procés que s'iniciarà aquesta setmana. Però hi ha una sentència ferma amb liquidació de condemna que li impedirà molt probablement ser candidat», va afirmar Calparsoro en declaracions a la cadena RNE.

Calparsoro va dir que comparteix el criteri de la Fiscalia competent en aquest cas, la de l'Audiència Nacional, que sosté que el líder de l'esquerra abertzale no pot presentar-se a les eleccions basques perquè és «inelegible» en haver perdut el dret al sufragi passiu -a presentar-se com candidat- per sentència ferma fins a l'any 2021. El fiscal va considerar que la polèmica per la candidatura d'Otegi ha estat «buscada», ja que la defensa del líder de Sortu va renunciar al seu moment a recórrer davant el Tribunal Suprem la decisió de l'Audiència Nacional de considerar ferma la condemna d'Otegi. La defensa d'Otegi continua sostenint que pot presentar-se com a candidat atès que en la sentència que el va inhabilitar per a càrrec públic no s'especificaven els càrrecs que no podria ocupar, amb el precedent d'Iker Casanova, elegit parlamentari basc per EH Bildu malgrat estar inhabilitat.

Calparsoro va assenyalar que el cas d'Otegi no és el mateix, ja que la seva condemna incloïa també una inhabilitació per al sufragi passiu, és a dir, per a ser elegit en unes eleccions, per al que «la llei no exigeix ??que s'especifiqui el càrrec». El fiscal va remarcar que, en tot cas, la interpretació de com s'executa la condemna d'Otegi és competència del tribunal sentenciador, en aquest cas la Sala Penal de l'Audiència Nacional.

Va precisar que ja s'ha remès còpia de la liquidació de la sentència d'Otegi a les juntes electorals «perquè tinguin coneixement i resolguin amb coneixement de causa si accepten la candidatura o no». També va recordar que el termini de presentació de candidatures comença avui i que, passat aquest tràmit, arribarà la fase de presentació de recursos, per als quals hi ha uns «terminis acotats i necessàriament breus».

Si hi ha recursos als tribunals contenciosos administratius i posteriorment es recorre en empara, serà el Tribunal Constitucional qui decideixi en última instància sobre la candidatura d'Otegi, entre els dies 7 i 8 de setembre, un dia abans de l'inici de la campanya. No obstant això, Calparsoro va desitjar que «tant de bo tot quedi en la fase que ha de quedar, en què hi ha una sentència i una decisió del junt (electoral) en compliment de la mateixa».

La campanya continua

El candidat a lehendakari per EH Bildu, Arnaldo Otegi, va assegurar que ell seguirà «fent campanya fins al 25 de setembre, digui el que digui el Tribunal Constitucional». Otegi va fer aquestes declaracions a Sant Sebastià durant l'acte de presentació de la periodista Maddalen Iriarte com a segona a les llistes electorals que la coalició sobiranista presenta per Guipúscoa per als comicis del 25 de setembre.

El líder de l'esquerra abertzale, qui encapçala precisament la llista guipuscoana d'EH Bildu, va mostrar el seu convenciment que estarà present en el pròxim Parlament Basc. Va dir estar «absolutament segur que només hi ha una manera, en termes jurídics, d'impedir» que ell pugui presentar-se com a candidat a lehendakari i és «fent trampa, desdient tota la jurisprudència del Tribunal Superior i del Tribunal Constitucional». Va opinar que «són capaços de fer-ho», però va advertir que no aconseguiran «aturar l'independentisme en aquest país».

La candidata Maddalen Iriarte, també va recalcar que EH Bildu «no té pla B», perquè els seus integrants han decidit d '«una manera exquisidament democràtica que Otegi encapçali aquesta llista i que ell sigui candidat a lehendakari». Iriarte va explicar que ha decidit presentar-se perquè entén que «Euskal Herria ha de fer un salt important cap a un altre lloc, perquè tots els ciutadans puguin viure millor i ser més feliços».