El Govern de Barack Obama va anunciar dilluns a la nit la seva major transferència de presos en un sol dia fins a la data, per deixar en 61 el nombre d'interns del penal de la Badia de Guantánamo (Cuba), accelerant així el tancament d'una presó per la qual el Congrés dels EUA tindrà l'última paraula. Tres dels transferits als Emirats Àrabs Units (EAU) eren d'origen afganès i els dotze restants de nacionalitat iemenita, el gruix dels que tenia el vistiplau per ser alliberats, però no podien tornar al seu país per por que, a causa de la inestabilitat interna, es sumessin a moviments jihadistes.

Guantánamo és qüestió de números i dates: La xifra de presos que han abandonant el penal creat a la base naval nord-americana el 2002, i els mesos que resten perquè el president nord-americà abandoni la Casa Blanca al gener de 2017 i compleixi la seva promesa de tancar la presó heretada de George W. Bush.

Amb aquestes transferències queden només una vintena d'aquells interns a la presó que estan allà però no s'han presentat càrrecs en contra i han rebut el vistiplau per ser transferits a un tercer país, ja que el Congrés manté la seva moratòria a les transferències a territori nord-americà. Dels 41 restants, set tenen càrrecs en contra, 17 són els anomenats «presoners eterns», que són considerats perillosos, però els seus testimonis estan tan marcats per tortures que els seus casos no avançarien en la Justícia ordinària, i altres 17 esperen que el seu cas sigui revisat o enviat a les comissions militars, tribunals castrenses per a presos de Guantánamo. Obama, que en el que va d'any ha reduït la població carcerària de Guantánamo per sota del centenar, encara ha de convèncer el Congrés, de majoria republicana, que el tancament del penal és una bona mesura per a l'estratègia de seguretat.

Durant la campanya electoral, els candidats a succeir-lo en la Casa Blanca han mostrat postures contraposades sobre la presó per combatents de l'anomenada «Guerra contra el terrorisme». Malgrat l'impuls que han pres els trasllats, tancar el penal s'ha convertit en una de les promeses més difícils, com mostra el fet que sis dels transferits feia més de sis anys que tenien el vistiplau per completar el seu alliberament.