El candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, va invocar ahir la Guerra Freda per proposar l'establiment d'un test «ideològic» a immigrants que vulguin entrar als EUA, com a eina del seu pla per combatre el terrorisme gihadista de grups com l'Estat Islàmic (EI). En un discurs pronunciat a la Universitat Estatal de Youngstown (Ohio), Trump va esbossar l'estratègia antiterrorista que activarà si guanya les eleccions presidencials del 8 de novembre, empresa molt complicada el dia d'avui d'acord de les enquestes, encapçalades amb comoditat pel seu rival demòcrata, Hillary Clinton.

Durant una ordenada al·locució amb «teleprompter», allunyada del to impulsiu i provocatiu que sol marcar els seus mítings, el magnat immobiliari va presentar la lluita contra el terrorisme gihadista com la «Guerra Freda» de la generació actual. L'empresari novaiorquès, que es presenta com el «candidat de la llei i l'ordre», va apostar per un «nou rumb» de la política de seguretat dels EUA i va posar en un lloc central d'aquest pla l'«escrutini extrem» als immigrants que accedeixen al país.

«El denominador comú dels majors atacs terroristes islàmics ocorreguts recentment al nostre territori (...) és que estaven implicats immigrants o fills d'immigrants», va subratllar el polèmic multimilionari. Com a exemple d'aquesta realitat, l'aspirant republicà va citar, entre altres, els atemptats perpetrats a San Bernardino (desembre del 2015) i Orlando (juny del 2016), que van causar 14 i 49 morts, respectivament, i van ser comesos per musulmans nord-americans que simpatitzaven amb el grup gihadista Estat Islàmic.

«Només hauríem d'admetre en aquest país a aquells que comparteixen els nostres valors i respecten a la nostra gent. En la Guerra Freda, teníem un test d'escrutini ideològic», va afirmar Trump, favorable a un «nou test» per a «les amenaces que afrontem avui». «El dic escrutini extrem (...). El nostre país té prou problemes. No necessitem més», va insistir l'empresari.

«A més de revisar a tots els membres i simpatitzants de grups terroristes -va puntualitzar-, hem de garbellar als que tenen actituds hostils cap al nostre país o els seus principis, o creuen que la llei Sharia (llei islàmica) hauria suplantat la llei nord-americana». «Els qui no creuen en la nostra Constitució o donen suport al fanatisme o l'odi -va advertir- no haurien de ser admesos per immigració al nostre país».

Per emprendre aquestes mesures, Trump va reiterar la seva idea que els Estats Units haurà de «suspendre temporalment la immigració des d'algunes de les regions més perilloses i volàtils del món que tenen un historial d'exportació de terrorisme». No obstant això, el magnat no va precisar quins països podrien veure afectats per aquesta suspensió, tot i advocar en el passat per prohibir l'accés de musulmans en general al país per frenar l'amenaça del terrorisme gihadista. Si arriba a la Casa Blanca, l'empresari va prometre, així mateix, convocar una «conferència internacional» de socis dels EUA, inclosos Israel i països musulmans com Egipte, per encarar el problema. «També crec que podem trobar afinitat amb Rússia en la lluita contra l'EI», dominant des del 2014 amplis territoris a l'Iraq i Síria, va afegir.