El portaveu del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), Oscar Reina, qui ha substituït en aquest càrrec el diputat de Podem Diego Cañamero, va dir que «la independència d'Andalusia facilitaria el seu desenvolupament» econòmic i social i va considerar «processos germans» el català i el basc. «Cal apostar per més sobirania, per més independència i pels recursos propis», segons Reina, qui va recordar que el SAT es defineix com «sindicat assembleari, republicà, d'esquerra i sobiranista andalús» i, encara que els independentistes siguin «un corrent més» dins de l'organització, és «un corrent majoritari» d'acord amb els estatuts del mateix sindicat.

«Ser radical no és dolent, és anar a l'arrel del problema, i el problema d'Andalusia és el mateix que fa cent anys, que no té capacitat de decidir sobre el seu propis recursos», segons Reina, que va qualificar els processos independentistes català i basc com «processos germans» de l'andalús.

Sobre les diferències polítiques entre Catalunya i el País Basc i Andalusia, Reina va contestar que «els processos es construeixen, i els de Catalunya i el País Basc fa cinquanta anys no eren els mateixos d'ara». «Com abans s'escolti a catalans i bascos, abans serem lliures els andalusos també, el veritable sobiranisme andalús ha d'alliberar i transformar Andalusia; som nacionalistes per ser internacionalistes, perquè un treballador és el mateix en qualsevol lloc», va afegir.

Tot i que «els processos català i basc estan en una situació més avançada», Reina també els va considerar «processos germans» perquè «del que es tracta és d'organitzar-se des de baix perquè s'escolti la veu del poble als Parlaments; els pobles han de ser escoltats; creiem profundament que com més capacitat de decisió tinguin les persones hi haurà més democràcia». També va assegurar que «el SAT no s'identifica amb cap partit», però que «on sigui Cañamero hi haurà la veu del Sindicat» perquè es tracta d'«un exemple de coherència política».

El protagonista

"scar Reina té 26 anys, ha treballat eventualment en el camp i la construcció, ha acabat el batxiller i pensa seguir estudiant, té dos germans i és fill de pares jornalers, als quals diu deure la seva consciència política, i va ser regidor de Gilena, que va deixar per dirigir el SAT, ja que el seu càrrec és l'equivalent al de secretari general. Encara que no ha estat condemnat, sobre ell pesen diversos expedients judicials per les ocupacions de les finques Somonte i Las Turquillas (Sevilla) i pels assalts de dos supermercats.