El coordinador del Partit Popular de Catalunya (PPC), Xavier García Albiol, demanava ahir al PSOE que «tingui menys manies» a l'hora d'arribar a acords amb el PP?espanyol per formar Govern; l'argument d'Albiol, que «no té sentit» que els socialistes pactin a Catalunya amb partits independentistes i que no estiguin disposats a fer-ho a Madrid amb el PP. Les declaracions que va fer Pedro Sánchez una vegada coneguda la decisió del Comitè Executiu del PP sobre possibles acords amb C's són la demostració que les peticioins d'Albiol no han estat, ni de lluny, escoltades: segons va manifestar Sánchez, el culpable del bloqueig institucional a Espanya és Mariano Rajoy, que amb la seva «indefinició» -també sobre la data de la investidura- manté la política en estat d'hibernació. De les últimes declaracions de Sánchez també se'n desprèn que el PSOE no es mou ni un mil·límetre de la posició que ha defensat des de la nit electoral del 26-J: «no» a investir Rajoy. I com que el president en funcions no aclareix els terminis, els socialistes avancen -l'endemà que Miquel Iceta, primer secretari del PSC, obrís la porta a nous escenaris, entre ells la possibilitat de fer possible la investidura d'un candidat popular que no fos Rajoy- que registraran una proposta al Congrés a través de la qual instaran la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, a acordar dia i hora de la investidura amb el candidat del PP. En aquest context, Pedro Sánchez va censurar que dos mesos després de les eleccions i transcorreguts vint dies l'encàrrec del Rei Felip VI a Mariano Rajoy, aquest últim «exigeix la submissió de tots els grups parlamentaris per seguir sent president».

A això, Sánchez afegeix que el líder popular pretén «governar sense oposició» i que les declaracions del president en funcions després del Comitè Executiu del PP constitueixen «una presa de pèl als espanyols»; més, diu: són «impròpies» d'un candidat a la Presidència, que no aclareix massa res quan «la seva obligació moral» és anar al Congrés per intentar ser investit.

Per a això, insisteix Sánchez, que no compti amb el PSOE, que no es mourà del «no» a Rajoy, a qui, entre altres coses, «li manca capacitat de diàleg i li sobren casos de corrupció», diu.