El Govern de Turquia va obrir ahir la via a posar en llibertat condicional 38.000 presos, que deixarien espai en les saturades presons del país als més de 20.000 detinguts després del fallit cop d'Estat del 15 de juliol. Un decret, publicat ahir al Butlletí Oficial de l'Estat a l'empara de l'estat d'emergència, modifica dues provisions en la llei penal per permetre la sortida en llibertat condicional de nombrosos presos, va explicar el ministre de Justícia, Bekir Bozdag, en una sèrie de 19 missatges de Twitter.

D'una banda, si abans podia beneficiar-se de la llibertat condicional tot pres a qui li quedés només un any de pena per complir, ara s'estén aquesta mesura als dos últims anys de la sentència. ?D'altra banda, abans podien acollir-se a l'alliberament anticipat qui ?havien complert dos terços de la seva condemna, mentre que ara s'obre aquesta opció als que n'han ?complert la meitat. Aquestes dues mesures possibilitaran la sortida en llibertat condicional d'uns 38.000 presos, va especificar Bozdag, ?subratllant que no es tracta d'una «amnistia» sinó d'un compliment de la condemna fora de la presó.

D'aquesta mesura s'exclouen tots els presos d'una desena de delictes: homicidi premeditat, agressió amb resultat de ferides greus a familiars o discapacitats, agressions sexuals, atemptat contra la privacitat, tràfic de drogues, atemptat contra la seguretat de l'Estat, contra la Constitució , la defensa nacional o els secrets de l'Estat, i finalment tots els jutjats sota la llei antiterrorista.

La mesura sembla respondre a la necessitat de fer forat a les ja de per si saturades presons del país, per acomodar les més de 23.000 persones detingudes a conseqüència del fallit cop d'Estat del 15 de juliol passat. Tot i que inicialment s'havia arrestat 35.000 persones, actualment n'hi ha una mica més de 17.000 en presó preventiva mentre que 5.600 més ?encara esperen la decisió d'un jutge.