Vint-i-un dies després que el rei Felip VI encarregués provar de formar nou govern al candidat del PP i president en funcions, Mariano Rajoy, ahir, a Madrid, la president del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, anunciava la data més esperada: el 30 d'agost se celebrarà a la Cambra Baixa el debat d'investidura.

La primera votació, que Rajoy hauria de guanyar per majoria absoluta, transcorrerà l'endemà, el dia 31; en cas que sigui necessària -i de moment tot apunta que hi ha moltes probabilitats que calgui-, la segona votació es produiria el divendres, 2 de setembre; llavors el líder del PP en faria prou amb més vots afirmatius que negatius, extrem que, a data d'avui, encara no està, ni molt menys, confirmat: de moment només aspira al sí dels 32 diputats de Ciutadans; a aquests se n'hi podria afegir un de Coalició Canària, que, amb els 137 del PP sumarien 170 vots favorables. Al president del PP li calen, com a mínim, onze abstencions en una hipotètica segona votació que, de moment, cap partit dels que queda sembla disposat a donar-li.

La data anunciada per Pastor -i molt presumptament calculada per Rajoy-, però, la carrega el diable: en cas que el líder popular fracassi i no sigui investit president el 31 d'agost o el 2 de setembre, i que transcorreguts dos mesos d'aquella data no aparegui cap altre candidat disposat a intentar l'arribada a la Moncloa, hi hauria noves eleccions el 25 de desembre, el dia de Nadal. Casualitat o intencionalitat manifesta? La resposta només la coneix el president en funcions i, probablement, el seu entorn més proper.

Jornada intensa

L'anunci de la presidenta Pastor culminava una nova jornada política intensa: a primera hora de la tarda, Mariano Rajoy valorava la reunió que havia mantingut una estona abans amb el líder de C's, ?Albert Rivera, i en el decurs de la qual el candidat del?PP va comunicar la seva disposició a signar les sis condicions anticorrupció que posa la formació taronja com a pas inel·ludible per negociar, els propers dies, un «sí» a la investidura. «Hem fet una passa decisiva, perquè demà (avui per al lector) començarem les negociacions per aconseguir el suport de C's al candidat del PP», va declarar Rajoy davant dels periodistes.

El líder popular, que entre reunió i rodes de premsa va tenir temps per felicitar via telegrama els piragüistes espanyols d'or, Saúl Craviotto i Cristian Toro pel seu èxit màxim als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, també va expressar la intenció de reunir-se amb el secretari general del PSOE, Pedro ?Sánchez, en breu. En aquest context, Rajoy va avançar que demanarà a Sánchez «la seva col·laboració» per tirar endavant la investidura, a la qual «no es pot anar quan un té la certesa absoluta que no serà investit».

De les paraules de Mariano Rajoy, doncs, es dedueix que, malgrat el complicadíssim escenari polític, alberga esperances d'èxit. Diu el líder del PP que voldria tancar la negociació amb «la màxima celeritat possible» i, de nou, avisa els socialistes: les terceres eleccions, aquesta vegada previstes per al dia de Nadal, seran inevitables sense un canvi de posició del partit que lidera Pedró Sánchez, de manera que aquells que bloquegin la seva investidura tindran «molta més culpa» que els que treballen per intentar formar govern. Que la hipotètica nova convocatòria electoral acabés coincidint en un dels dies més assenyalats de l'any s'interpreta en cercles polítics i periodístics madrilenys com un element més de pressió sobre el PSOE, partit que a partir d'avui tornarà a situar-se sota els focus de l'alambinada política espanyola.

En aquest context, Pedro Sánchez sortia al pas de les afirmacions fetes dimecres pel líder de Podem, Pablo Iglesias, en el sentit que la formació morada estaria explorant l'opció de conformar una majoria d'esquerres alternativa. En un comunicat, Sánchez va negar aquest fet: no hi ha cap contacte, va dir, per parlar d'un possible acord de govern alternatiu davant de «l'hipotètic fracàs» de Mariano Rajoy en el seu intent de ser investit president del Govern espanyol.