20 de agost de 2016
20.08.2016

El cap de campanya de Donald Trump abandona el seu equip

Manafort va rebre durant sis anys gairebé 13 milions de dolars d'un partit prorús a Ucraïna

20.08.2016 | 00:00
Paul Manafort, l´excap de campanya del candidat republicà a la presidència Donald Trump.

L'excap de campanya del candidat presidencial republicà, Donald Trump, Paul Manafort, va presentar la seva dimissió, dos dies després que el magnat novaiorquès remodelés el seu equip per a la recta final de la campanya. «Aquest matí Paul Manafort m'ha ofert la seva dimissió, i jo l'ha acceptada», va dir Trump en un comunicat, en què va agrair el «gran treball» realitzat pel seu cap de campanya durant el procés de primàries i la convenció republicana.
La dimissió es produeix uns dies després que el diari The New York Times publiqués que Manafort va rebre durant un període de sis anys gairebé 13 milions de dòlars procedents d'un partit prorús a Ucraïna. Dos dies més tard, Trump va reestructurar l'equip i va posar al capdavant de la seva campanya Stephen Bannon, directiu d'un mitjà conservador conegut per defensar el seu estil provocador, i Kellyanne Conway, fins a aquest moment assessora i analista d'enquestes de la candidatura.
The New York Times va publicar que aquests pagaments a Manafort, entre 2007 i 2012, apareixen en uns llibres de comptabilitat secrets del Partit de les Regions del derrocat president ucraïnès Víktor Ianukóvitx que estan sent investigats per l'Oficina Anticorrupció a Kíev. El diari va assegurar que entre les transaccions dubtoses hi ha un acord per 18 milions de dòlars per vendre actius d'una televisió a un consorci muntat per Paul Manafort i l'oligarca rus Oleg Deripaska.
Manafort es va unir a la campanya tres mesos abans de la dimissió del fins llavors responsable de la campanya, Corey Lewandowski, per les seves relacions «hostils» amb alguns membres.

Més sorpreses
El candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, va mostrar ahir el seu «penediment» per algunes de les coses que ha dit «en calent» durant la campanya electoral, especialment aquelles que han causat «dolor personal». El magnat, les sortides de to del qual es compten per desenes però que gairebé mai rectifica o es disculpa, va fer aquestes sorprenents declaracions durant un acte a Carolina del Nord, el primer després de reestructurar al seu equip de campanya.
«A vegades, en calent i parlant sobre una multitud de temes, un no escull les paraules encertades o diu alguna cosa equivocat. Jo he fet això, i ho creguin o no me'n penedeixo, particularment quan ha pogut causar dolor personal», va dir el magnat novaiorquès. També va recordar que «hi ha massa en joc» per als republicans en les eleccions com per «consumir-se» amb aquest tipus de polèmiques. A més, va justificar el seu temperament, criticat per molts dels seus companys de partit, que «no és un polític» de carrera, sinó algú «que ha dedicat tota la seva vida a fer negocis». «Mai he volgut aprendre aquest idioma (el dels polítics), i mai he estat políticament correcte. Porta massa temps», va afegir el candidat republicà.
Molts esperaven que després de ser proclamat oficialment candidat, Trump moderaria les seves maneres, però lluny d'això, ha protagonitzat una espiral de polèmiques que l'ha enfonsat en les enquestes. Entre les més sonades, la crida als partidaris de les armes a fer alguna cosa per impedir que la demòcrata Hillary Clinton, arribi a la Casa Blanca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook