El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, considera que a hores d'ara Turquia ni està llista ni capacitada per entrar a la Unió Europea (UE) perquè el país eurasiàtic no compleix les condicions d'accés. Així ho va dir Juncker en una entrevista que va publicar ahir el diari Tiroler Tageszeitung, en destacar que l'entrada de Turquia a la UE «no es produirà tan aviat».

L'ambaixador turc davant la UE, Selim Yenel, va assenyalar en una entrevista al diari alemany Welt que el seu país pretén entrar a la UE com a molt tard en sis anys, coincidint amb el centenari de la moderna República turca, fundada el 1923. Juncker recorda en l'entrevista que el Consell Europeu va decidir el 1999 concedir a Turquia l'estatus de candidat a l'entrada a la UE, el que «ara no es pot canviar de forma unilateral».

«I això enmig del malestar, que també sento jo, sobre com Turquia s'ha allunyat del seu comportament exemplar després del cop d'Estat (fallit)» del passat juliol, va dir el president de la Comissió. «Si Turquia torna a introduir la pena de mort, això ha de ser sancionat amb la suspensió immediata de les negociacions. Però les negociacions amb Turquia trigaran molts anys. No és una qüestió que tingui caràcter immediat, per la qual cosa no s'ha de tractar amb immediatesa», va assenyalar. D'altra banda, el president de la Comissió Europea va expressar el seu optimisme respecte a l'acord sobre el trasllat de refugiats de Grècia a Turquia pugui mantenir-se.