El Partit Popular i Ciutadans van signar ahir el pacte contra la corrupció que recull les sis mesures exigides per la formació taronja abans de començar a negociar el seu «sí» a la investidura de Mariano Rajoy. La signatura l'han portat a terme els portaveus dels dos grups parlamentaris, Rafael Hernando i Joan Carles Girauta, al Congrés dels Diputats i posteriorment van comparèixer davant els mitjans. Girauta va subratllar que amb aquest gest s'ha fet «una passa molt important» per desbloquejar la situació política per la qual passa l'Estat i va apuntar que seuran a la taula de negociació aquest divendres a la tarda sense «línies vermelles». Així mateix, Girauta va demanar a la resta de formacions que reflexionin i va assenyalar que el document que van signar amb el PP té moltes coincidències amb el pacte de govern que van rubricar el PSOE i C's després de les eleccions del 20 de desembre.

Joan Carles Girauta i Rafael Hernando van coincidir a dir que dijous es va fer «una passa decisiva» amb el compromís del PP de signar les condicions de C's per començar a negociar i que ahir es va seguir avançant amb la rúbrica del pacte anticorrupció. «No hi ha hagut cap problema per signar les propostes, volem tirar-les endavant com més aviat millor i per això estem disposats a complir-les en el termini de tres mesos que ens han donat», va subratllar el portaveu del grup parlamentari popular.

Hernando i Girauta van explicar que que ja han començat les negociacions entre les dues formacions i va assenyalar que les converses dels equips negociadors giraran entorn a quatre blocs que passen per l'Economia i l'Ocupació, per l'Educació i la Ciència, per mesures socials i per l'enfortiment de les institucions. Malgrat tot, cap dels dos va voler concretar les seves exigències però van assegurar que no hi haurà «línies vermelles» i que negociaran amb una actitud constructiva.

«Ens trobem al principi d'un gran amor», va exclamar Rafael Hernando en roda de premsa davant els periodistes, per dirigir tota la pressió al PSOE i al seu secretari general, Pedro Sánchez. Hernando va assegurar que el Partit Popular oferirà «diàleg» al PSOE i «l'oportunitat que sigui útil als seus electors»: «Estem oberts al diàleg, a la negociació i a desbloquejar aquesta situació».

Posteriorment, el dirigent popular va retreure a Pedro Sánchez que es mantingui en el «no» a la investidura de Mariano Rajoy i va assegurar que aquesta postura significa «no haver entès» els resultats electorals. Així mateix, va recordar que el PP va ser l'únic partit que va millorar els seus resultats el 26-J i que els ciutadans van dir «sí» a l'actual president en funcions.

Així mateix, el portaveu del PP al Congrés va explicar que el líder socialista no va voler atendre Mariano Rajoy, quan aquest li va trucar per consensuar la data del debat d'investidura i evitar així que unes terceres eleccions s'haguessin de celebrar el 25 de desembre.

«Pedro Sánchez no va voler parlar de la data electoral amb el candidat», va apuntar, per afegir que al PP se li va demanar que fixés una data amb celeritat i que així ho va fer. Malgrat tot, es va mostrar d'allò més convençut que no caldrà arribar a uns nous comicis i que espera que el Partit Socialista actuï amb «sensatesa» donant el seu suport als populars.

De la seva banda, Joan Carles Girauta va apuntar que les sis condicions que van signar ahir el grup de Ciutadans i el Partit Popular formaven part de l'acord de govern que van signar el PSOE i la formació taronja després de les eleccions del 20 de desembre. «Si els continguts que posem sobre la taula s'assemblen molt als del pacte amb el PSOE, per què no s'haurien d'abstenir?», es va preguntar el dirigent de C's. Finalment, Girauta va assegurar que tot i voler fer veure que hi ha dos blocs «irreconciliables» n'hi ha un que és «el bloc constitucionalista».