El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va insistir en el «no» a Rajoy després que es conegui la data del ple d'investidura, que celebrarà la seva primera volta el 30 i 31 d'agost. Sánchez es va mostrar rotund a l'hora de negar la possibilitat d'una eventual abstenció dels socialistes: «Votarem en contra de la investidura i, en cas que sigui investit, votarem també en contra dels seus pressupostos», va etzibar. Pel que fa a la possibilitat que es repeteixin les eleccions, Sánchez va acusar el líder del PP de jugar amb el tempos del calendari electoral, que situarien els tercers comicis el dia de Nadal: «Està demostrant la poca talla política que té». En cas d'un fracàs de Rajoy en la investidura, les terceres eleccions es podrien evitar també si algun altre candidat hi optés i sortís escollit abans de dos mesos. En aquest sentit, Sánchez va evitar pronunciar-se sobre una eventual negociació amb Podem i es va limitar a dir que hi ha «diàleg constant amb els partits».

«Un estadista ha de plantejar-se totes les opcions i ha escollit el 30 i 31 d'agost amb la conseqüència que això té», va explicar durant una compareixença davant els mitjans de comunicació a Eivissa, des d'on va reaccionar a la convocatòria del ple d'investidura que situaria unes terceres eleccions el dia de Nadal. Sánchez va retreure a Rajoy que després de vuit mesos de «retard» hagi convocat el debat d'investidura fent aquests càlculs amb el calendari electoral, un gest que va titllar irònicament de «curiós». Tot i això, el líder del PSOE assegura que «ningú vol unes terceres eleccions» i confia que la situació es desbloquegi.

D'entrada, Sánchez va instar Rajoy a negociar amb els seus «aliats potencials», entre els quals, diu, «no hi és el PSOE, ja que tal com no ens va necessitar per a la investidura de la presidenta del Congrés, tampoc ens necessita per a la investidura del president del Govern». Preguntat per l'abstenció del PSOE, Sánchez va respondre amb contundència que no només votaria negativament a la investidura de Rajoy sinó que, en cas de prosperar, votaria també en contra els pressupostos que presentés el nou executiu.