L'atemptat suïcida contra un casament a la ciutat de Gaziantep, al sud-est de Turquia, atribuït al grup gihadista Estat Islàmic (Daesh), ha tornat a posar de manifest les tensions existents entre els corrents d'esquerra i les xarxes islamistes radicals a la població kurda d'Anatòlia. La massacre va ser comesa per un adolescent de 12 a 14 anys que "es va fer detonar o li van fer detonar" un artefacte en un carrer cèntric de la ciutat on se celebrava el casament, va explicar ahir el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Un comunicat de la Fiscalia de Gaziantep va confirmar la troballa d'una armilla bomba trossejada al lloc dels fets, segons va informar el diari Hürriyet. El saldo actual de víctimes és de 51 morts i almenys 94 ferits, dels quals 69 segueixen ingressats als hospitals de la ciutat, 17 d'ells amb pronòstic greu.

L'atemptat va succeir al vespre, tot just una hora abans de la mitjanit local, en un carrer on s'havia congregat un gran nombre d'amics i familiars dels nuvis per celebrar la tradicional "nit de la henna", l'última que la núvia passa a casa de la seva família abans de traslladar-se a la llar matrimonial. L'esclat va provocar escenes infernals de cossos trossejats, i una testimoni va explicar a la premsa que només es va salvar perquè el veí amb el qual conversava va caure sobre ella en morir, protegint-la així de l'ona expansiva.

Per la seva violència, l'objectiu triat i el saldo de víctimes civils, l'atemptat recorda els comesos pel Daesh a la població de Suruc al juliol de 2015 contra una assemblea de l'esquerra kurda i el d'Ankara, a l'octubre passat, contra una marxa dels sindicats a favor de la pau a les regions kurdes. "És cert que últimament s'ha parlat que Daesh tenia aquesta estructura o posició a Gaziantep. Per descomptat, ara les nostres forces de seguretat continuaran amb un treball encara molt més intens", va admetre el president turc.

Un comunicat de la seva oficina, emès hores després de la massacre, va recordar que a Gaziantep, ciutat d'uns 1,8 milions d'habitants a tot just 50 quilòmetres de la frontera siriana, conviuen un gran nombre de grups ètnics. "Aquest joc canalla que intenten a Gaziantep no funcionarà. Cal desxifrar les intencions veritables després d'aquestes provocacions. No comprometrem la unitat, convivència i fraternitat", afegeix el text.

Les mostres de suport

La comunitat internacional va condemnar ahir l'atemptat i va reafirmar el seu suport en la lluita contra el terrorisme a Turquia. Un dels primers a reaccionar va ser el president de Rússia, Vladímir Putin, que va expressar "que el que ha passat subratlla de nou la necessitat d'unir realment els esforços de tota la comunitat internacional en la lluita contra el terrorisme".

El president francès, François Hollande, va qualificar d'"innoble" l'atemptat i, en un missatge de condol a les autoritats i al poble turcs, va subratllar que França està al costat de "tots els que lluiten contra la plaga del terrorisme".

També des del cor d'Europa, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va lamentar el succés a través de Twitter: "Els terroristes han propagat la mort i el dolor on s'estava celebrant l'amor i la vida", va escriure. "Els meus pensaments i condol a les famílies i amics de les víctimes de l'horrible atac a Gaziantep", va afegir.

"Una altra vegada un atac horrible ha commocionat Turquia. Un cop més ens enfrontem als mètodes bàrbars del terror i un altre cop han mort persones innocents ", va dir, per la seva banda, el ministre d'Exteriors alemany, Frank Walter Steinmeier, en lamentar que "un casament s'hagi convertit en un malson".