Mariano Rajoy se sotmetrà el pròxim 30 d'agost al debat de la sessió d'investidura que començarà al Congrés. Creu que aconseguirà els vots suficients per convertir-se de nou en president del Govern?

Hi ha un desig expressat per les forces polítiques i, al meu entendre, d'una manera intensa per la ciutadania. I és que no s'han de repetir les eleccions. Seria un mal precedent fer unes terceres eleccions. A partir d'aquí hem d'esperar al mateix debat, al resultat i als diàlegs que es puguin produir d'aquí al dia 30.

Va pensar que era una broma la data del 25 de desembre, dia de Nadal, per a unes hipotètiques terceres eleccions?

Em sembla més greu la hipòtesi d'unes terceres eleccions que la data. Però, òbviament, la data resulta molt estranya. Ara, si ens posem a parlar de la data de les terceres eleccions, segurament estem induint a això. Insisteixo, la democràcia espanyola no es mereix una repetició per tercera vegada d'unes eleccions i un any d'un govern en funcions.

Vostè va plantejar un debat intern al PSOE el passat 4 d'agost per desbloquejar la situació, però li van respondre que la decisió del "no" ja estava presa en el Comitè Federal. Es va sentir d'alguna manera menyspreat pel seu partit?

El diàleg i el debat s'estan produint. Una altra cosa és com es formalitzi i com s'articuli. Espero que la direcció del partit l'afavoreixi, com és lògic. Hi ha hagut molts comitès federals, pot ser a través de diversos instruments, però hi ha un diàleg obert a la societat espanyola, com no pot ser d'altra manera, perquè la situació és excepcional, també per al nostre electorat i és lògic que es produeixi aquest diàleg en relació amb aquesta situació.

Pedro Sánchez diu ara que està disposat a reunir-se amb Rajoy, però que també votarà en contra dels pressupostos.

És important que parlin, però també n'hi ha d'altres que han de fer esforços i parlar. Penso en el PNB i en tots els partits. També en Podem i les minories catalanes. Tothom ha de ser conscient que estem en una situació excepcional i que això exigeix un lideratge encara més exigent i unes decisions encara més responsables perquè els ciutadans, com no pot ser d'altra manera, escullen els dirigents perquè prenguin decisions. La pregunta és "si hi hagués unes terceres eleccions i tenim una situació semblant, què faríem? Unes quartes?" Crec que ja tenim la suficient constatació de com està l'equilibri de forces. És difícil que variï gaire. La responsabilitat política en democràcia és, abans de res, prendre decisions. Ho sé per experiència, ja que en vaig haver de prendre algunes.

Podem proposa una trobada amb el PSOE si fracassa Rajoy en la seva investidura. Fructificarà ara l'acord entre els dos partits?

No seria un acord entre PSOE i Podem, sinó que cal sumar posicions dels independentistes. És un escenari molt difícil i ho diu una persona que ha tingut diàleg amb els partits nacionalistes, però quan no estaven en posicions independentistes. Es pot, per descomptat, dialogar amb Podem, però és difícil construir una alternativa.

El 9 de setembre comença la campanya a les eleccions gallegues i basques. Poden fer canviar alguna cosa en els acords per formar govern?

No hi ha dubte que aquesta és una dada política rellevant. Per sumar coincidències unides a un complex i difícil repartiment parlamentari, tenim eleccions a Galícia i a Euskadi. El que passa és que, durant un any d'interinitat al qual ens ha portat aquesta situació, és normal que hi hagi algunes eleccions. Però crec que no pot influir la governabilitat d'Espanya ni la resposta institucional seriosa i democràtica després d'unes segones eleccions amb altres processos electorals.

Si Rajoy aconsegueix tornar a ser president, acabarà la legislatura?

Fer pronòstics sobre la situació política en aquest moment és difícil. I fer pronòstics sobre Rajoy tampoc és fàcil. Ara bé, la relació de forces parlamentàries que hi ha em porta a pensar que serà difícil una legislatura llarga o completa.

Pedro Sánchez és el líder que necessita actualment el PSOE per l'alternativa de la qual vostè parla?

Ell és l'actual secretari general del partit, qui ens representa, qui el dirigeix i qui el lidera. Fonamentalment, el nostre partit funciona amb esperit i regles democràtiques i això suposa que cal conformar les decisions amb un procés de voluntat majoritària però conformades. Lògicament, tothom ha d'estar amb el que digui la mateixa Executiva i el secretari general.

Què pensen d'Espanya a l'exterior, d'aquests vuit mesos de bloqueig?

La veritat és que pregunten. Els primers mesos hi havia més preocupació; però com que el temps va passar i el país segueix funcionant, la preocupació va disminuir. És veritat que ara torna a emergir perquè ja es considera que un escenari de terceres eleccions podria ser certament molt negatiu per a la fiabilitat dels ciutadans en les seves pròpies institucions i en els partits, que han votat perquè ho resolguem. Els partits van dir "no ho hem pogut resoldre, a veure què tornen a pensar ciutadans", i ara ja resultaria certament molt greu repetir eleccions. La segona qüestió és que en el cas que s'hagi de prendre alguna decisió econòmica pot ser que, en el cas que aquesta interinitat es perllongui, ens perjudiqui.

Es va equivocar David Cameron en convocar el referèndum del Brexit?

No crec en el recurs del referèndum. Crec que és un instrument molt arriscat perquè divideix la població, de vegades d'una manera una mica artificial, entre el sí i el no. La democràcia, com totes les coses que són fruit d'un procés de debat, diàleg i recerca de l'entesa social, és alguna cosa més que sí o no. L'altre problema és que com que els resultats solen ser força ajustats, qui perd està esperant tornar a guanyar. No em va agradar el referèndum de la Gran Bretanya. Per a la meva generació, la unitat europea és un dels grans anhels i sense Gran Bretanya la Unió Europea no és la Unió Europea. El meu desig és que en algun moment puguin tornar.