La policia del port xinès de Qingdao va detenir a 14 persones sospitoses d'introduir il·legalment a la Xina marisc amb alts nivells de radiació procedents d'aigües properes a Fukushima, segons va informar la televisió estatal CCTV.

La banda havia introduït de contraban els passats dos anys 5.000 tones de mariscs com crancs o gambes, valorats en 30,5 milions d'euros. Part d'aquest marisc procedia de Fukushima, una de les 12 prefectures japoneses vetades a l'exportació de productes marins a Xina des del terratrèmol que l'11 de març de 2011 va originar un tsunami i l'accident nuclear.

Els contrabandistes portaven aquests carregaments des de l'illa septentrional japonesa de Hokkaido fins a Vietnam, on canviaven les etiquetes per evadir impostos i controls sanitaris, van dir fonts de la policia de Qingdao en declaracions a la televisió estatal xinesa. La majoria dels productes es venien en grans ciutats xineses com Pequín, Shanghai o Canton.

Experts xinesos van declarar a la premsa local que els aliments amb alts nivells de radiació poden causar danys irreversibles a les cèl·lules de l'organisme humà o fins i tot a l'ADN.