El PP, que segueix negociant un pacte amb Ciutadans, va fer ahir una crida al PNB perquè permeti la investidura de Mariano Rajoy, però el partit d'Albert Rivera va advertir als populars que no permetrà que s'atorguin privilegis a les forces polítiques nacionalistes. Els equips negociadors del PP i de Ciutadans han continuat les seves converses i les dues parts són optimistes. Sobretot el PP, que ha destacat que ja s'han consensuat mig centenar de mesures, tot i que Ciutadans recorda que si no hi ha acord global dissabte no serviran els parcials.

I mentre segueix aquest procés, el PP ja va advertir ahir que el seu líder, Mariano Rajoy, esperarà a tenir avançat l'acord amb Ciutadans per trucar a Pedro Sánchez i demanar-li la seva col·laboració. En aquesta jornada, el president del PP basc i candidat a lehendakari, Alfonso Alonso, va fer una crida al PNB que no ha estat del tot ben rebut per Ciutadans. Alonso va emplaçar al partit basc a demostrar que aposta per l'estabilitat i les institucions sortint-se del «front del no» a la investidura de Rajoy i demanant-li que «no bloquegi» el país.

Ciutadans no va trigar a comentar aquesta crida del PP al PNB. La dirigent catalana de Ciutadans Inés Arrimadas va considerar que la «negociació profunda» s'ha de fer entre els partits constitucionalistes i va assenyalar que el seu partit no acceptarà que es busqui l'abstenció del PNB o de Convergència «a canvi d'alguna cosa, de mirar cap a un altre costat» o de «certs privilegis». Igualment, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va advertir que el PP no pot arribar a acords amb altres partits que siguin «incompatibles» amb el que signin, si es dóna el cas, aquestes dues formacions. I va afegir que, en el cas del PNB, els assumptes que està tractant el seu partit amb el PP són «difícilment compatibles» amb la formació basca.

Els equips negociadors de PP i Ciutadans, que dilluns van acabar la reunió a les vuit del vespre però van seguir intercanviant-documentació fins a la matinada, van reprendre les converses al matí. Mentre segueixen aparcades per al final de la negociació les qüestions en què hi ha algun escull -els models de contractació i les quotes de autònoms- en el curs de les converses han sorgit altres diferències, com la renda de subsistència que demana Ciutadans, que el PP vol estudiar i quantificar, segons fonts coneixedores de les converses. Ciutadans també va apreciar que hi pot haver «fricció» en la lluita contra el frau, segons ha explicat Villegas.

Malgrat les diferències, Fernando Martínez-Maillo va subratllar que el seu partit és «moderadament optimista» davant la possibilitat d'arribar a un acord global i va tornar a assegurar que no hi ha cap diferència «insalvable». Va advertir que si el PP tanca l'acord amb Ciutadans i Coalició Canària, Rajoy acudirà com a candidat amb el vot favorable de 170 diputats, una xifra «rellevant» com per demanar a la resta de formacions que permetin la investidura.