Les localitats italianes d'Amatrice i Accumoli, dues de les més afectades pel terratrèmol de 6,2 graus en l'escala de Richter, eren fins ahir dos enclavaments rics en història i cultura, envoltats per la naturalesa ?mun?tanyenca dels Apenins.

Amatrice és una atracció turística en si mateixa, de més de 2.600 habitants, bressol dels espaguetis a l'«amatriciana», elaborats amb una salsa de tomàquet i formatge d'ovella. Precisament el cap de setmana vinent estava previst que se celebrés a la localitat la 50a edició d'una fira dedicada a aquest plat típic de pasta, que hauria atret un bon nombre de turistes en ple període estival.

Amatrice ja tenia la seva denominació actual al segle XI i l'any 1265 va entrar a formar part del regne de Nàpols. Va ser escenari de revoltes i durant els segles XIV i XV va lluitar amb ciutats i castells veïns per defensar els seus límits. Albergava monuments arquitectònics ben conservats, la majoria datats entre els segles XIII i XVIII, i d'estils diferenciats com barroc o renaixentista.

Considerada un punt de peregrinació, Amatrice també era coneguda com la ciutat de les cent esglésies, entre les quals destacava la basílica de Sant Francisco, d'estil gòtic i situada a pocs metres del palau de l'ajuntament.

Desenes de morts

Desolació i tristesa és el que es va sentir ahir a Amatrice, on la majoria dels seus habitants van ser desallotjats o, en el cas dels ferits, traslladats a hospitals propers de la zona.

Des de primera hora del matí els esforços de les autoritats es van centrar a retirar els enderrocs i a buscar els possibles desapareguts sota les ruïnes. Es van organitzar tres focus de tasques de cerca i rescat, on excavadores van treballar amb cura en la retirada de les restes. A més, la policia va pentinar constantment els diferents carrers del poble amb gossos especialitzats a detectar cossos i, en diverses ocasions, va demanar silenci per escoltar possibles crits de persones atrapades.

L'alcalde del municipi, Sergio Pirozzi, va lamentar ahir l'abast dels danys i va afirmar que la meitat de la localitat ha desaparegut.

Cotxes enterrats sota els enderrocs, edificis completament destrossats, pols als carrers: aquesta és la situació desoladora que hi ha en aquests moments a Amatrice. Els treballs de cerca de desapareguts continuaran durant els pròxims dies,tal com va confirmar fonts de la policia italiana.