La Junta Electoral de Guipúscoa va comunicar ahir a la representació legal d'EH Bildu que el seu candidat a lehendakari, Arnaldo Otegi, «es troba condemnat a la pena d'inhabilitació per a l'exercici del dret de sufragi passiu». La Junta Electoral de Guipúscoa va translladar a la representació d'EH Bildu que el seu candidat incorre per tant «en causa d'inelegibilitat» per als comicis autonòmics bascos del pròxim 25 de setembre.

El representant legal de la coalició abertzale, Mikel Arreseigor, va ser l'encarregat de recollir aquesta notificació, que li va ser lliurada a primera hora del matí en mà a la seu de la Junta Electoral de Guipúscoa, situada a l'Audiència de Guipúscoa. L'acord, adoptat per unanimitat dels membres de la Junta Electoral de Guipúscoa, posa de manifest que Arnaldo Otegi «es troba condemnat a la pena d'inhabilitació per a l'exercici del dret de sufragi passiu des del 4 de setembre de 2014 fins al 28 de febrer de 2021». «De tot això -afegeix l'escrit-, es dedueix que el candidat es troba incurs» en «causa d'il·legibilitat» prevista a la Llei d'eleccions al Parlament Basc, en relació amb la Llei orgànica de règim electoral general.

La Junta Electoral de Guipúscoa aclareix en el seu escrit que ha adoptat la seva decisió basant-se en «la comunicació rebuda» des de la Secció Quarta de l'Audiència Nacional, a través de la Junta Electoral Central. Aquesta decisió, comparteix els criteris de la Fiscalia que també considera que Otegi no pot presentar-se a aquests comicis perquè és «inelegible», en estar inhabilitat per sentència ferma.

El candidat a lehendakari d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, va dir ahir sobre la seva inhabilitació per la Junta Electoral que li sembla «un error», i va opinar que «jurídicament tenim raó», de manera que creu que podrà presentar-se als comicis autonòmics del 25 de setembre. En declaracions a la televisió basca ETB, Otegi va comentar sobre aquesta inicial inhabilitació que «sabem el que diu la doctrina sobre la inhabilitació i per tant, anem a encarar això amb molta tranquil·litat». «Plantegem el recurs davant el jutjat contenciós administratiu i veurem què concorre al final», va explicar el candidat.

Les reaccions

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va considerar una «mala notícia» la decisió d'excloure Arnaldo Otegi de les llistes. «Han de ser els bascos i basques els que decideixin qui els representa al seu parlament», va piular al seu compte de Twitter.

«Per fi la Junta Electoral ratifica que el terrorista indesitjable Otegi no podrà ser candidat a lehendakari. Memòria, dignitat i justícia», va piular Dolors Montserrat, vocal de l'executiva del PP. Pel que fa a C's, el secretari de Comunicació i diputat al Parlament, Fernando de Páramo va fer servir Twitter per opinar que «Otegi no serà candidat perquè els que han atemptat contra la democràcia no poden representar als demòcrates, encara que a Podem s'enfadin».

Entre els representants dels partits catalans també hi ha hagut nombroses reaccions. La Generalitat, va qualificar d'«error» la decisió de la Junta Electoral, i va criticar que l'Estat usi els tribunals per resoldre «qüestions polítiques».