El Consell d'Estat de França, la màxima instància administrativa del país, va suspendre ahir el veto al burquini a la localitat francesa de Villeneuve Loubet, una decisió que crea jurisprudència i podria afectar a la trentena de municipis amb decrets similars.

La polèmica va sorgir a França a principis d'agost, quan Cannes va ser el primer ajuntament a prohibir aquest vestit de bany islàmic que cobreix completament el cos de la dona i que els seus detractors veuen com una provocació al laïcisme, les normes d'higiene i seguretat.

Gairebé la totalitat de municipis de la Costa Blava, al costat d'uns altres al nord del país, es van sumar després a aquesta prohibició, que en alguns casos va ser recorreguda per organitzacions com la Lliga de Drets Humans (LDH) o el Col·lectiu contra la Islamofòbia.

Va ser el cas de Villeneuve-Loubet, una decisió recolzada en un primer moment pel Tribunal Administratiu de Niza, però que ahir va ser rebutjada pel Consell d'Estat de França.

El seu dictamen estableix que una mesura d'aquest tipus solament pot justificar-se quan quedi demostrada l'amenaça contra l'ordre públic, la qual cosa no és el cas.

Per al Consell d'Estat, aquest decret de Villeneuve Loubet contra el burquini era «un afront greu i manifestament il·legal contra les llibertats fonamentals», que no té fonament i que, per tant, va ser anul·lada.

«Esperem que sigui el final d'una polèmica, una polèmica essencialment política», va indicar ahir a la sortida de l'audiència l'advocat de la LDH, Patrice Spinosi.

El Consell no estén el seu error a la resta del país, però aquest és important perquè podria aplicar-se cada vegada que hi hagi nous recursos contra aquestes prohibicions, que no esmenten concretament el vestit de bany islàmic però sí tota peça que «no respecti els bons costums i el laïcisme, les regles d'higiene i de seguretat».

Les alcaldies on ja està en marxa el veto al burquini podrien ara suprimir-ho per iniciativa pròpia, per evitar la previsible onada de demandes per part d'organitzacions humanitàries, però l'alerta del Consell d'Estat sobre els riscos contra l'ordre públic deixen la porta oberta al fet que algunes no l'hi plantegin.

«Si la tensió es manté alta, no ho derogaré perquè el Consell no m'ho sol·licita personalment», va dir a la cadena «BFM TV» Pierre Vivoni, alcalde socialista de la localitat corsa de Sisco, que va aplicar el veto després d'una baralla entre joves corsos i famílies d'origen magrebí.

La normativa preveia multes de 38 euros, que només s'han imposat en quatre municipis francesos, però la seva aplicació ha deixat imatges xocants per a l'opinió pública.

Les fotografies de dos banyistes a Niça i Cannes cobertes amb un mocador i una túnica que van ser obligades per agents a llevar-se aquestes peces van provocar la indignació a les xarxes socials i van qüestionar l'abast d'aquests decrets, la repercussió dels quals ha protagonitzat el debat mediàtic de l'estiu.

El primer ministre, el socialista Manuel Valls, no vol una legislació específica sobre aquest tema però ha donat suport als vetos locals al burquini, en contra de la posició d'altres membres de l'Executiu, com la titular d'Educació, Najat Vallaud-Belkacem.