La Mesa del Congrés va acordar ahir per unanimitat el repartiment d'escons, en una decisió que no va ser possible en l'anterior reunió de la mesa, el 9 d'agost passat, per la disconformitat de Podem, partit que va accedir mantenint que els continua sense agradar l'actual distribució, com va assenyalar la membre de la Mesa d'aquest partit Glòria Elizo.

En el repartiment decidit, Podem es col·loca al costat del PSOE i compta només amb tres escons a primera fila -la principal raó per la qual protestava aquest partit- per anar estenent-se cap amunt. A la part central de la grada, en cinquena fila, queda ERC, al costat del Grup Mixt, per la qual cosa PDC va mostrar el seu rebuig a la decisió per no donar més visibilitat als grups minoritaris. Els cinc diputats del PNB se situen també en aquesta graderia però en primera i segona fila, al costat dels diputats de Ciutadans a un costat i amb més representants de Podem darrere.

La presidenta del Congrés va mostrar la seva satisfacció perquè la decisió s'hagi pres per unanimitat i el suport de l'àmplia majoria dels grups. D'altra banda, Pastor va avançar que, després del debat d'investidura, el proper 6 de setembre el Congrés començarà la seva activitat a màxim rendiment amb la fixació de plens, comissions i altres activitats.

Aquesta ha estat una qüestió sol·licitada per tots els grups parlamentaris, ja que el Congrés ha de funcionar a ple rendiment al marge del resultat del debat d'investidura, com van subratllar els portaveus de PSOE, Podem i Ciutadans.

L'investidura de Rajoy

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va decidir ahir que el debat d'investidura comenci dimarts que ve a la tarda, dia 30, amb la intervenció en solitari de Mariano Rajoy, amb una fórmula que va criticar el PP quan es va sotmetre Pedro Sánchez.

Segons va explicar en una roda de premsa la presidenta del Congrés, el debat començarà a les quatre de la tarda amb la intervenció del candidat, en una decisió pròpia després d'analitzar els «pros i els contres» i donar temps als grups per analitzar les propostes del candidat. Aquesta fórmula és la mateixa que va decidir el llavors president de la cambra baixa en l'anterior legislatura, Patxi López, per a la investidura de Pedro Sánchez, que va tenir crítiques del PP -fins i tot va registrar un escrit de protesta- i altres grups parlamentaris. D'aquesta forma, el debat començarà amb la intervenció de Rajoy -sense límit de temps- i continuarà a les nou del matí de l'endemà amb les intervencions dels grups, les rèpliques del candidat i la primera votació.

Si com es preveu, no aconsegueix ser investit en la primera votació, pel que requereix majoria absoluta, la segona, en la qual li bastaria la majoria simple, tindria lloc 48 hores després, el divendres dia 2 de setembre.