Una operació conjunta de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil ha permès desarticular una organització criminal assentada al riu Guadarranque, a la província de Cadis que traficava amb haixix. En total, s'han detingut dotze persones i s'han intervingut gairebé tres tones d'haixix procedent del Marroc, a banda d'embarcacions, armes i material policial.

Els Mossos d'Esquadra van iniciar la investigació el 2015 quan van detectar una organització criminal que s'estava iniciant en l'activitat del narcotràfic i que invertien grans quantitats de diners, provinent d'altres activitats delictives. Part d'aquest grup organitzat es va traslladar des de Barcelona a la província de Màlaga, on van ubicar la seva base d'operacions, per dedicar-se en un primer moment al robatori de partides de droga a altres organitzacions delictives.

Segons han informat els Mossos el fet de tenir poc èxit en la consumació d'aquests robatoris va provocar que decidissin generar les seves pròpies partides de droga a la localitat de Nerja (Màlaga).

En una de les ocasions, l'organització portava un carregament d'haixix procedent del Marroc però la embarcació va patir una avaria i es va quedar a la deriva a mar obert almenys dos dies.

Davant d'aquesta circumstància el mateix cap de l'organització va pilotar una altra embarcació amb l'objectiu de recuperar la càrrega, però també es va avariar a alta mar. Finalment, els set tripulants de les dues embarcacions van haver de ser rescatats per l'helicòpter de Salvamar, tot i que s'havien desprès de la mercaderia.

Posteriorment, aquesta organització va decidir canviar la base de les seves activitats cap al camp de Gibraltar, al marge del riu Guadarranque, on van llogar un immoble on arribaven a invertir una considerable suma de diners per adaptar-lo a les seves necessitats: cimentació, tapiat i gossos potencialment perillosos per a la custòdia de l'immoble.

Un cop acabada l'obra, s'introduïen en l'immoble embarcacions semirígides de gran potència, remolcs, un tractor, dipòsits de combustible, un elevador i altres estris necessaris per a l'avarada o recollida d'embarcacions.

A partir del maig de 2015 es feien nombroses sortides d'aquestes embarcacions a alta mar, i fins i tot, s'arribava a aprofitar la infraestructura creada per cedir-les a d'altres organitzacions delictives a canvi d'unes quantitats que oscil·laven entre 10.000 i 14.000 euros per cada servei.

Al gener de 2016, una patrulla de la Guàrdia Civil de la Comandància d'Algesires va detectar diverses persones mentre introduïen una embarcació semirígida d'alta potència en una nau propera a l'immoble indicat que van fugir en adonar-se de la presència policial. Els agents van aconseguir detenir-ne a dos, que eren membres actius de l'organització criminal.

Després de la confiscació d'aquests efectes, els caps de l'organització es van retirar temporalment a Barcelona i al Marroc i poc després van reprendre l'activitat amb l'adquisició d'un segon terreny al terme municipal de San Roque que tenia la mateixa finalitat delictiva, al marge del riu Guadarranque.

A mesura que avançava la investigació es va tenir coneixement que aquesta organització podia dur a terme una important partida d'un carregament que estava custodiat per diversos individus en un lloc dels denominats "guarderies" a la Línia de la Concepción. Un cop ubicat el lloc de la mercaderia els agents van escorcollar l'immoble on es van trobar un total de 89 fardells d'haixix amb un pes aproximat de 2.856 kg i es van arrestar tres persones.

També es van registrar sis immobles (tres a Barcelona, dos a San Roque i un a Algesires), així com en diversos domicilis, de manera coordinada i simultània a Barcelona i Algesires, en els quals van participar conjuntament agents dels Mossos d'Esquadra i membres de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Algesires.

En l'operació s'han detingut els dotze integrants de l'organització i s'han intervingut prop de tres tones d'haixix, quatre embarcacions semirígides, dos tractors, sis vehicles d'alta gamma, cinc armes de foc, més de 72.000 euros, així com divers material d'ús policial (fundes de pistoles, bastons extensibles i armilles identificatives dels Mossos d'Esquadra).