Itàlia va oferir ahir el primer funeral d'Estat per les víctimes del terratrèmol que la matinada del 24 d'agost va assolar el centre del país, una cerimònia a la qual van assistir familiars, amics i autoritats. El president de la República, Sergio Mattarella, i el primer ministre italià, Matteo Renzi, van participar en aquest acte, que va començar al voltant de les 11.25 i va concloure unes dues hores i mitja després.

També van voler acompanyar en aquest dia els familiars de les víctimes dels presidents de la Cambra dels Diputats, Laura Boldrini, i del Senat, Pietro Grasso, el parlamentari del Moviment Cinc Estrelles Luigi di Maio i autoritats estatals i regionals.

La cerimònia va tenir lloc al poliesportiu municipal situat als voltants de l'Hospital Mazzoni d'Ascoli Piceno, localitat de la regió de Les Marques.

En l'interior, familiars de les víctimes van seguir la missa a les primeres files al costat dels fèretres amb els cossos de 35 dels 290 morts pel sisme, mentre altres van preferir romandre asseguts a terra abraçats als taüts.

Fins aquest poliesportiu també s'hi van apropar milers de persones d'Ascoli Piceno i altres localitats pròximes per mostrar la seva solidaritat i el seu afecte a les famílies.

És el cas de Franca, una veïna d'Ascoli Piceno que va decidir participar en el funeral per compartir el dolor d'aquells que han perdut els seus parents. Ella també hi va perdre una amiga.

Visiblement emocionada, amb llàgrimes als ulls, va recordar com en el terratrèmol va morir una amiga seva que era d'Amatrice, una de les localitats que més danys ha patit.

"Tenia 37 anys i un nadó de 18 mesos", que també va morir com a conseqüència del sisme de magnitud 6 en l'escala de Richter que va el 24 d'agost va colpejar diversos municipis del centre d'Itàlia.

El funeral d'Estat va ser presidit pel bisbe d'Ascoli Piceno, Giovanni D'Ercole, i va comptar amb la presència d'alguns de les milers de persones que participen en les tasques de rescat i assistència als damnificats.

D'Ercole va pronunciar un a un els noms de 35 dels morts pels que es va organitzar aquesta cerimònia religiosa, en la qual es va poder veure en diverses ocasions l'emoció en els rostres tant de Renzi com de la seva esposa, Agnese Landini.

El bisbe, en la seva homilia, va assegurar que els campanars de les localitats afectades pel terratrèmol "han caigut, no sonen més", però, va afirmar, "tornaran a tocar, recuperaran el so del matí de la Pasqua".

"No tingueu por de cridar el vostre patiment, però no perdeu el valor. Junts reconstruirem les nostres cases i esglésies", va dir.

Fora del poliesportiu van seguir la cerimònia nombroses persones d'altres parts d'Itàlia.

L'acte, el primer oficial i que té lloc mentre Itàlia està de dol nacional, s'ha produït alhora que se segueix actualitzant el recompte provisional de víctimes, que s'eleva ja a 290 morts.

La major part dels morts, 230, s'han registrat a Amatrice, a la regió del Laci, a uns 140 quilòmetres al nord-est de Roma i que és la localitat més devastada pel terratrèmol.

La cerimònia va durar al voltant d'una hora, encara que posteriorment Renzi va romandre durant més d'una altra hora a l'interior del poliesportiu conversant en privat amb cadascuna de les famílies de les víctimes per expressar el seu condol. Durant l'acte, Renzi també va intercanviar unes paraules amb alguns dels alcaldes de localitats afectades pel terratrèmol.

El primer ministre els va assegurar que el Govern treballarà en les pròximes setmanes per garantir l'accés a l'escola dels infants afectats per la tragèdia i també en la reconstrucció dels pobles que han patit danys.

Entre els assistents a la cerimònia hi havia l'alcalde del municipi de l'Aquila, que el 2009 va patir un sisme que va causar la mort a 300 persones. L'alcalde de la ciutat italiana va sol·licitar al Govern que "no demori" la posada en marxa els plans de reconstrucció dels pobles afectats i va demanar "coratge per desenvolupar plans de prevenció" que permetin edificar construccions capaces d'aguantar terratrèmols en una zona amb gran activitat sísmica, com és el centre d'Itàlia.