Cinc dies després que un sisme de magnitud 6 a l'escala Richter assotés diverses localitats del centre d'Itàlia i devastés Amatrice, aquest municipi d'uns 2.000 habitants va recobrant una mica de calma.

Els equips desplegats en aquest poble de la província de Rieti segueixen aixecant enderrocs amb la intenció de buscar possibles desapareguts, ja sense l'esperança de trobar persones amb vida i amb la certesa que el balanç definitiu de morts en el desastre està pròxim a conèixer-se.

"A la zona tenim dades que tot s'està estabilitzant. No hem trobat nous desapareguts; llavors, diguem que estem arribant a la xifra definitiva", va dir Paolo Baccari, un dels responsables d'aquest departament, en declaracions.

Fins ara, el nombre oficial provisional de morts és de 290, segons l'últim recompte anunciat dissabte per la Protecció Civil italiana. El nombre més gran de defuncions es va registrar a Amatrice, on 229 persones van morir.

Els dies posteriors al sisme Amatrice mostrava una imatge desoladora. Les primeres hores van ser de confusió, especialment per als evacuats, que mostraven el seu desconcert perquè en tan sols uns minuts s'havien quedat sense casa.

Amatrice va sofrir severs danys com a conseqüència del sisme, el centre històric va quedar completament derruït i es van perdre molts edificis històrics com la Torre Cívica, construïda al segle XV, o l'Hotel Roma, del segle XIX i en el qual es van registrar una gran quantitat de morts per la tragèdia.

Però ahir a Amatrice ja s'apreciaven els primers signes de normalitat: es van restablir alguns serveis bàsics, les comunicacions telefòniques van ser reparades, hi havia menys ambulàncies, menys personal dels equips de rescat i menys mitjans de comunicació al lloc dels fets.

"Si avui un fa un cop d'ull a Amatrice s'adona que hi ha una mica menys de moviment, una mica més d'organització, tots s'estan concentrant en els últims objectius de cerca", va assenyalar Baccari.

Amatrice continua submergida en enderrocs, però ja es van albirant alguns dels antics carrers transitats pels veïns d'aquest poble.

Abans de demolir el poble sencer, els operatius intenten recuperar alguns dels objectes personals dels supervivents perquè aquests puguin recobrar les seves pertinences en la mesura del possible.

Amatrice pensa ja en el seu futur, en la seva reconstrucció però també en què succeirà amb els damnificats en els mesos vinents, quan hagin de sobreviure al fred hivern lluny de les seves llars.