La Junta Electoral de Guipúscoa ha exclòs Arnaldo Otegi de la candidatura d'EH Bildu per als comicis autonòmics del 25 de setembre, en mantenir el criteri expressat la setmana passada que el líder abertzale és «inelegible» a causa la pena d'inhabilitació que hi ha contra ell. La Junta Electoral va fer pública la seva decisió després de citar les parts concernides -PP, Ciutadans i EH Bildu- i notificar la seva decisió sobre la proclamació de candidatures, que seran publicades avui al Butlletí Oficial del País Basc (BOPB).

La Junta es va reunir durant més de dues hores i va acordar per unanimitat desestimar el recurs interposat per EH Bildu contra la decisió adoptada per aquest mateix organisme el passat 23 d'agost, quan va determinar que Otegi es «troba incurs en causa d'inelegibilitat». La resolució rebutja el recurs i confirma en la seva integritat l'acord adoptat per la Junta Electoral la setmana passada, que impedeix Otegi ser candidat.

Per aquest motiu, va decidir proclamar la candidatura d'EH Bildu «excloent de la mateixa Arnaldo Otegi Mondragón com a candidat», de manera que la llista que avui es publicarà al Butlletí Oficial estarà encapçalada per la periodista Maddalen Iriarte, qui estava al número dos de la llista abertzale a Guipúscoa.

La representació legal de la coalició sobiranista havia argumentat que la inhabilitació per a l'exercici del sufragi passiu contra Otegi, que va ser condemnat a més a sis anys i mig de presó per intentar reconstruir Batasuna, ja s'havia extingit, ja que es tracta d'una pena «accessòria» a la de presó i es va complir de manera simultània a aquesta.

No obstant això, aquesta argumentació no ha estat tinguda en compte per la Junta Electoral de Guipúscoa, que s'ha ratificat en la seva decisió de no permetre al líder independentista encapçalar la candidatura d'EH Bildu.

Aquesta decisió es va adoptar en absència d'un dels components de la Junta Electoral, el catedràtic Iñaki Agirreazkuenaga, qui havia estat recusat per EH Bildu després d'haver fet declaracions en un mitjà de comunicació sobre aquesta qüestió quan la Junta provincial encara no s'havia pronunciat sobre el tema.

A primera hora del matí es va reunir al Parlament basc la Junta Electoral d'Euskadi i va acordar acceptar la sol·licitud de recusació i apartar Agirreazkuenaga de la deliberació sobre Otegi.

El president del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, Juan Luis Ibarra, va explicar que la Junta Electoral del País Basc havia acceptat la recusació en «apreciar» que aquestes manifestacions es van efectuar abans de la decisió definitiva i en elles el vocal va avançar un «interès personal de caràcter intel·lectual».

«Hem apreciat que les manifestacions s'efectuen atenent a un interès personal de caràcter intel·lectual, que el propi autor d'aquestes manifestacions qualifica de pedagògic, però el cas de recusació és el de no tenir interès personal en la presa de decisió», va afegir Ibarra.

Possible recurs

A partir de la publicació avui de les llistes al BOPB, EH Bildu disposa de dos dies per presentar un recurs contra aquesta decisió davant un tribunal contenciós-administratiu de Sant Sebastià, que haurà de resoldre abans de dissabte vinent. A partir d'aquí, hi ha la possibilitat -més que probable- que es plantegi sol·licitud d'empara davant del Tribunal Constitucional, que resoldria aquest assumpte definitivament la setmana que ve, abans de l'inici de la campanya electoral.