El portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés, Francesc Homs, va assegurar que Mariano Rajoy havia estat «a la defensiva» en un discurs d'investidura que, va dir, va ser «sense cap mena de dubte el d'un perdedor», el d'algú a qui «se li està escapant Catalunya». Homs va afegir que havia vist Rajoy com algú «que entén de força però no de democràcia», i va destacar que, quan va fer referència a Catalunya, «va il·lustrar la seva impotència i la seva incapacitat».

«El to i el contingut és el de qui se sent perdedor davant el que està passant a Catalunya», va assenyalar el portaveu de PDC, per a qui Rajoy va demostrar en el seu discurs que «veu la qüestió catalana perduda». Va explicar que el candidat del PP va fer un «discurs aznarià, clàssic, robust i anticatalà», destacant que Catalunya és una nació que «ha decidit ser un país independent», fet pel qual «ni Rajoy ni ningú ens frenarà».

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va acusar el PP i Ciutadans de buscar en Catalunya un «enemic interior» amb el qual tapar la seva «incapacitat» de resoldre «els problemes més nimis» de les persones. Tardà va desqualificar la intervenció del cap de l'Executiu en funcions i el seu pacte amb Ciutadans, que va considerar un «matrimoni de la dreta que fa olor encara de franquisme i a la dreta 2.0».

El PNB, «cabrejat»

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, es va declarar «sorprès» i «cabrejat» amb el discurs d'investidura de Mariano Rajoy, per haver-se «passat de frenada» amb la unitat d'Espanya. «Per si tenia pocs fronts oberts, ja en té un altre», va advertir.

En to enfadat, Esteban va assegurar que «té nassos» que el president del Govern en funcions «intenti tractar un problema de voluntats polítiques al segle XXI al·ludint a "La Pepa"». «Euskadi és una nació, els bascos som una nació més antiga que l'espanyola», va defensar el portaveu del PNB.