El president del govern espanyol en funcions i candidat del PP a revalidar la presidència, Mariano Rajoy, ha assegurat que és necessari, i "amb urgència", formar govern a l'Estat. Veu imprescindible que sigui així "com més aviat millor" perquè l'executiu sigui "capaç d'actuar i respondre" al dia a dia i alhora es pugui posar fi a "l'anomalia democràtica" d'estar en funcions durant vuit mesos i amb dues convocatòries electorals. Així ho ha defensat durant el seu discurs al debat d'investidura que ha arrencat aquest dimarts al Congrés dels Diputats. Rajoy ha recordat que són els espanyols qui l'ha situat en aquest escenari atorgant-li el primer lloc a les urnes del 26-J. De fet, en una defensa dels pactes acordats fins ara, ha assegurat que no hi ha "alternativa raonable" a la que plantegen amb C's a la cambra.

El candidat a la presidència del govern espanyol ha assegurat que se sotmet a la investidura per tres raons principals: perquè Espanya necessita un govern, perquè el PP va ser "preferència" dels electors a les urnes del 26-J i perquè no hi ha "alternativa raonable". Així ho ha assegurat en arrencar el debat d'investidura amb el seu discurs, pocs minuts després de les 4 de la tarda al Congrés dels Diputats. Creu que Espanya necessita un govern perquè no tenir-ne implicaria "ennuvolar l'horitzó de prosperitat i malgastar la recuperació en marxa". De fet, en clau molt econòmica ha recordat que l'Estat ha acordat amb les institucions europees "un grau de flexibilitat per la reducció del dèficit públic" de cara al 2018 i per això "és inajornable dur a terme les mesures necessàries per aconseguir-ho", i complir amb l'acord abans del 15 d'octubre, ha dit en clau pressupostària.

De fet, ha advertit que "les conseqüències de fallar en aquesta qüestió serien d'extrema gravetat" i passaria per sancions o per la pèrdua de fonts de finançament, i també per trair la "credibilitat guanyada". També ha assenyalat en aquest sentit que cal forjar govern perquè tirin endavant uns comptes a la cambra per al 2017 que afecten directament els ciutadans i les arques de les institucions territorials i municipals. Per aquests motius és "urgent que Espanya disposi com més aviat millor, d'un govern capaç d'actuar i respondre, i per posar fi a l'anomalia democràtica d'un govern en funcions" durant vuit mesos i amb dues eleccions al darrere.

"Els espanyols són qui em porta a la tribuna"El líder dels populars ha assegurat també que se sotmet a la investidura perquè són els espanyols qui l'han situat com a candidat a la presidència, pels resultats del desembre i del juny. De fet, considera en aquest sentit que sotmetre's a la investidura ?després del 20-D no ho va fer- és "el més respectuós" amb les urnes, i també "el més convenient i raonable", entre d'altres, per evitar unes terceres eleccions. "L'opció que porto és l'única que sembla viable". En aquest sentit, el dirigent popular ha defensat l'acord segellat les darreres hores amb els d'Albert Rivera, perquè aporta "un govern moderat, i no una aventura de radicalisme, ineficàcia, i incertesa, i perquè fomenti l'economia i creï ocupació i estengui un clima de confiança política". Precisament per això Rajoy ha reblat que "no existeix una alternativa" que atengui el resultat de les urnes i els interessos dels espanyols, i que alhora estigui "en condicions d'intervenir". "Si existís seria per conformar un model de govern de mil colors, radical i ineficaç que no convé ni desitgen els espanyols i que vindria hipotecat per les exigències de partits l'objectiu dels quals és desafiar les institucions i trencar la unitat d'Espanya", ha afegit respecte a un hipotètic suport dels partits sobiranistes a un govern d'alternativa encapçalat pel PSOE.