El candidat popular del PP a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, va dedicar ahir més d'onze minuts del seu discurs al debat d'investidura a deixar clar que «l'únic poble sobirà és l'espanyol». El procés sobiranista va ser protagonista durant la primera sessió del debat, que va durar poc menys d'una hora i mitja.

«L'amenaça explícita contra la unitat territorial» que planteja la Generalitat i els seus socis serà combatuda per part de l'executiu espanyol si Rajoy torna a esdevenir-ne el president. «Se'ns planteja la liquidació de la sobirania nacional i del respecte a la llei», va criticar en un dels moments que més aplaudiments van suscitar les seves paraules, a les bancades de PP i C's. Rajoy es va mostrar disposat a dialogar i «buscar fórmules que acomodin millor la solidaritat interregional», però va tancar la porta a un referèndum.

Segons Rajoy, les eleccions del passat 26 de juny van constatar «una vegada més» que «Catalunya és molt més que els polítics independentistes». La victòria d'En Comú Podem i, sobretot, el 32% del vot combinat d'ERC i CDC demostren que «els independentistes no poden tirar els seus objectius sense una enorme fractura de la societat catalana». El president en funcions i candidat a la reelecció va subratllar el seu compromís per fer front a qualsevol intent de trencar la «unitat» d'Espanya i es va remuntar a la Constitució de Cadis del 1812 per afirmar que fa 200 anys que la sobirania va ser assumida per la ciutadania. «I totes les constitucions espanyoles, inclosa l'actual del 1978, no han fet més que ratificar aquest principi democràtic», va sentenciar.

Cap govern autonòmic podrà privar els ciutadans de l'Estat de la seva «capacitat de decidir sobre la seva pròpia nació i el seu futur», va afegir tot seguit. Així doncs, l'únic dret a decidir que contempla la Constitució és el que té el poble espanyol en el seu conjunt, «l'únic que ostenta la sobirania nacional». Per a Rajoy, la Carta Magna consolida la voluntat dels espanyols de defensar els principis «d'unitat, igualtat i solidaritat» i, per això, «ni volem ni ens convé canviar-la». «La unitat garanteix la solidaritat i la igualtat entre espanyols», va recalcar Rajoy.

Els aplaudiments de bona part del Congrés va ser molt presents durant la part d'advertències que Rajoy va fer als polítics sobiranistes. En canvi, els xiulets per part de la bancada d'ERC i CDC es van fer presents quan el president en funcions de l'executiu espanyol va assegurar que en tot moment ha mantingut voluntat de diàleg amb la Generalitat. Diàleg i negociació que Rajoy va refermar -sempre en el marc de la legalitat vigent- per buscar «fórmules que acomodin millor la solidaritat interregional».

En aquest punt, Rajoy no va fer esment directe a la reforma del model de finançament autonòmic, però ja ho havia fet minuts abans, quan desgranava un altre dels compromisos adquirits amb C's. Rajoy va fer una crida al PSOE i a la resta de forces polítiques a negociar el nou finançament «per dissenyar junts un model estable que preservi la igualtat i solidaritat de tots els espanyols, també a l'hora de rebre serveis públics».

«No hi ha alternativa»

D'altra banda, Rajoy va assegurar que és necessari, i «amb urgència», formar govern a l'Estat. Veu imprescindible que sigui així «com més aviat millor» perquè l'executiu sigui «capaç d'actuar i respondre» al dia a dia i alhora es pugui posar fi a «l'anomalia democràtica» d'estar en funcions durant vuit mesos i amb dues convocatòries electorals. A més, va recordar que són els espanyols qui l'ha situat en aquest escenari atorgant-li el primer lloc a les urnes del 26-J i, en una defensa dels pactes acordats fins ara, va dir que «no hi ha alternativa raonable» a la que planteja el PP amb C's a la cambra.

Per al candidat, Espanya necessita un govern perquè no tenir-ne implicaria «ennuvolar l'horitzó de prosperitat i malgastar la recuperació en marxa». De fet, en clau molt econòmica va recordar que l'Estat ha acordat amb les institucions europees «un grau de flexibilitat per la reducció del dèficit públic» de cara al 2018 i per això «és inajornable dur a terme les mesures necessàries per aconseguir-ho», i complir amb l'acord abans del 15 d'octubre, va dir advertint «les conseqüències de fallar» amb sancions o la pèrdua de fonts de finançament. Alhora, va assenyalar que cal forjar govern perquè tirin endavant els comptes del 2017.