El líder del PP, Mariano Rajoy, no va aconseguir la majoria absoluta del Congrés que necessitava per ser investit president i es va obrir el preceptiu termini de 48 hores per a una segona votació, demà, en la qual ja només necessitaria majoria simple, però que també està abocada al fracàs. Tal com estava previst, Rajoy va rebre en la sessió d'investidura el vot afirmatiu de 170 diputats (els del PP, Ciutadans, Coalició Canària, UPN i Foro) i la seva candidatura va ser rebutjada per 180 escons (els de la resta de partits).

Ahir necessitava 176 vots a favor i demà en tindria prou amb obtenir més vots a favor que en contra, però les posicions anunciades pels representants dels diversos grups fan que no es prevegi cap sorpresa i que es culmini una investidura fallida. Serà la segona de l'etapa democràtica després de la protagonitzada el mes de març passat pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, després de les eleccions del 20 de desembre.

Les apel·lacions a la responsabilitat de tots els grups, especialment a la de Sánchez i del PSOE, realitzades per Rajoy no van servir per variar la posició que ha vingut anunciant el líder socialista i que va ser ratificada aquesta setmana per l'Executiva del seu partit : un no rotund al president del Govern en funcions. I tampoc hi va haver cap variació en la resta de forces que havien garantit ja que no donarien el seu suport al candidat a la investidura.

Malgrat no aconseguir la seva investidura en la votació d'ahir i previsiblement tampoc en la de demà, Rajoy va garantir que ell continuarà «en la batalla» i ho farà «passi el que passi i sempre en defensa de l'interès general». Just després d´acabar la sessió, el president en funcions es va dirigir a l'escó ocupat pel líder de Ciutadans, Albert Rivera, per saludar-lo i agrair-li el seu suport, i també va fer el mateix amb altres diputats d'aquest grup.

El líder del PP va reivindicar el seu «plus de legitimitat» per governar per sobre del PSOE en comptar amb 52 escons més que la segona força política, alhora que va insistir que l'única alternativa possible al seu Govern no portaria «res positiu». «En negatiu es poden guanyar victòries, però les grans batalles es guanyen quan un té la determinació, les ganes i el coratge», va emfatitzar Rajoy.

Pel que fa al procés sobiranista, el candidat del PP va retreure al portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, que el seu partit pretengui celebrar un referèndum il·legal d'independència a Catalunya i no respectar les decisions dels tribunals. «Per a vostè l'estat de dret no existeix, anem a la selva senyor Tardà?», va reblar.