Després del fracàs del primer intent d'investidura del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i tenint en compte que tot fa preveure que el resultat en la votació d'avui serà el mateix, creixen les veus que consideren que les eleccions a Euskadi i Galícia del 25 de setembre podrien suposar un canvi en les postures d'algun partit. Aquest es el cas del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que va afirmar que «el PSOE no és responsable del fracàs de Rajoy» i va considerar que «poden canviar les coses o pot ser determinant, encara que només sigui per la possibilitat de parlar, el que passi després de les eleccions basques i gallegues».

«És evident que havent-hi eleccions convocades és molt complicat, molt més difícil que en condicions normals, que hi hagi negociacions entre partits polítics perquè una elecció significa una confrontació i esperar que el ciutadà es pronunciï», va reflexionar García-Page. El president castellanomanxec va apostar per «anar pas a pas» en «aquest batibull polític electoral en el que pot passar una mica de tot».

En aquest sentit, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Joan Carles Girauta, convençut que hi haurà Govern, pensa que el PSOE i el PNB poden canviar de postura després de les eleccions basques i gallegues per facilitar un govern de Mariano Rajoy. A més, Girauta va afirmar que convocar unes terceres eleccions faria «trontollar» el sistema democràtic.

El dirigent de Ciutadans va insistir que no entén que el líder socialista, Pedro Sánchez, «s'enroqui en el "no"» quan comparteix més de cent mesures de l'acord que Ciutadans ha establert amb el PP.

En tot cas, la reunió d'un Comitè Federal del PSOE per debatre l'escenari polític es perfila per a després de les eleccions gallegues i basques, encara que la direcció del partit no preveu que els partidaris d'abstenir-se en la investidura de Rajoy aconsegueixin una majoria suficient per canviar la seva posició. Entre els membres del Comitè s'estén cada vegada més la convicció que l'executiva convocarà una reunió ordinària després d'aquests comicis per analitzar els seus resultats i que en ella es podrà debatre l'estratègia del partit en funció de l'escenari de governabilitat que hi hagi en aquell moment.

Fonts properes al secretari general, Pedro Sánchez, van explicar que això és «el més lògic», tot afegint que consideren que al final no hi haurà «barons» ni dirigents territorials destacats que s'atreveixin a demanar obertament l'abstenció del PSOE a un govern del PP.

Mateix criteri

En aquesta línia, el portaveu parlamentari dels socialistes, Antonio Hernando, va assenyalar que li sembla «inconcebible» que en el Comitè Federal dels socialistes s'acordi un «canvi de criteri» respecte el no rotund que Sánchez va argumentar des de la tribuna.

Per part seva, la portaveu adjunta de Podem, Irene Montero, li va demanar al PSOE que recapaciti i intenti buscar una alternativa de Govern amb Podem, perquè en cas contrari «ens portaran a unes terceres eleccions i això seria una gran irresponsabilitat».

Després el vot en contra del PSOE a Mariano Rajoy, Podem li demana ara a Sánchez, que «remati la jugada a gol», símil que van utilitzar Montero i el senador Ramon Espinar per demanar al líder socialista que s'atreveixi a encapçalar un Govern nou amb l'ajuda de Podem. Montero va lloar aquesta actitud de Sánchez de dir no «al rei de la corrupció i la desigualtat», però també va expressar el seu desig «de tot cor» que això «impliqui ara que també guanyaran la batalla de negociar» amb Podem.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va insistir que «la clau» del desbloqueig la té Pedro Sánchez, però va apuntar que «sembla que vol llançar-la al fons del mar» i abocar a terceres eleccions en creure que millorarà els seus resultats del 26 de juny.