Després de la repetició de les eleccions generals el 26-J, per primera vegada en la història democràtica d'Espanya, la situació política segueix sense trobar una sortida al bloqueig institucional. L'existència de quatre partits sense majoria suficient i incapaços d'entendre's podria provocar una nova repetició electoral. Tenen fins al 31 d'octubre per buscar una solució, ja que contràriament hi hauria comicis el proper 25 de desembre.

Si Mariano Rajoy no aconsegueix demà la confiança del Congrés, el Rei pot tornar a obrir un període de consultes amb els partits per designar un altre candidat. En aquest cas les formacions polítiques ja lluitarien contra el rellotge, ja que després de la primera votació ha començat el termini de dos mesos per aconseguir la investidura abans que es dissol?guin les Corts i es convoquin noves eleccions generals.

Fins a la convocatòria automàtica d'eleccions el proper 1 de novembre es poden celebrar consecutius intents d'investidura, tants com candidats proposi el Rei. En teoria, el Monarca podria proposar de nou Rajoy o candidats d'altres formacions polítiques. És possible fins i tot la proposta de candidats que ni tan sols siguin diputats. La nova convocatòria electoral seria el 25 de desembre. La campanya s'iniciaria el 9 de desembre, 38 dies després de la convocatòria, i tindria una durada de 15 dies.