El líder del PSOE, Pedro ?Sán?chez, va acusar el candidat del PP, Mariano Rajoy, de no ser «de fiar», de tolerar la corrupció i d'utilitzar el «xantatge» de convocar terceres eleccions el dia de Nadal. Sánchez va sustentar el vot en contra dels socialistes en què és «el millor per al país», perquè Espanya «necessita un Govern però no un mal govern». Sánchez també va defensar la «coherència» de la seva posició, amb la qual es va reivindicar com a «alternativa» al PP.

«Ningú pot demanar-nos que donem suport a allò que aspirem a canviar, que reforcem allò al que ens enfrontem, que usem la força que milions de ciutadans ens han donat per anar en contra del que crec», va proclamar, i va sostenir que el que els espanyols necessiten és un govern «net», «social i creïble», va dir el socialista.

«El seu no ho és ni ho seria», va etzibar a Rajoy en la rèplica, i va insistir a responsabilitzar-lo d'una tercera convocatòria electoral.

Sánchez li va tornar la pilota amb l'argument que el PSOE no ha fet res per «obstaculitzar» la seva investidura i que la «responsabilitat de ser incapaç d'aconseguir suports és exclusivament seva». Després d'insistir que defensen una «esmena a la totalitat» de les polítiques que Rajoy ha portat a terme durant quatre anys, li va negar a més que tingui «credibilitat» per complir el que proposa. Li va dir també que el que ofereix és pur «continuisme» i li va retreure les seves «retallades» i la seva «concepció centralista i uniformitzadora» de l'Estat, amb la qual ha aguditzat des del Govern el problema de Catalunya i la crisi territorial. Per Sánchez, el «permanent rebuig» de Rajoy a «entendre la diversitat» del país reflecteix que «no està capacitat per liderar Espanya».

En el seu discurs, el líder socialista va al·ludir a Ciutadans i a la petició dels últims dies a què el PSOE faciliti per «patriotisme» el Govern de Rajoy i li va advertir que «ningú té dret a monopolitzar el patriotisme». «Alguns demanen el vot per patriotisme i altres estan disposats a perdre tota credibilitat per la pàtria», va criticar, convençut que la situació política necessita «que la seva solució, a més de ser patriòtica sigui encertada i la seva proposta no ho és», va dir sobre l'acord d'investidura aconseguit pel PP i el partit d'Albert Rivera.

En el seu torn de rèplica, Rajoy va insistir a demanar a Sánchez «una mica responsabilitat», que s'abstingui i que el deixi governar, perquè és ell qui «els espanyols han volgut que governi», i més ara que compta amb 170 escons.

Sánchez va respondre que si els socialistes «cedissin a les seves pressions aquesta seria la legislatura del xantatge», perquè després els aniria demanant consecutivament que donessin suport als seus pressupostos, les seves retallades i les seves noves lleis. «Vostè vol passar de l'absolutisme a governar sense oposició», va afegir sentenciant que «per fortuna per a la política espanyola hi ha vida més enllà» d'ell.