El Govern espanyol no obstaculitzaria una eventual reforma legal que eviti que, si la falta d'acord polític obliga a repetir per tercera vegada les eleccions generals, aquestes se celebrin el 25 de desembre, és a dir, el dia de Nadal.

Així ho va assegurar la vicepresidenta de l'Executiu en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, , en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i va insistir en el perjudici que suposaria per a Espanya la celebració d'unes terceres eleccions.

«No obstaculitzarem cap qüestió de la qual puguin derivar-se beneficis per als espanyols, però considerem que unes terceres eleccions són un perjudici molt important per als espanyols i per al conjunt de la democràcia», va assenyalar. Sáenz de Santamaría es va expressar així sobre la proposta del PSOE per reformar la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) i escurçar en una setmana la campanya electoral i el termini de 54 dies des que es convoquen les eleccions fins a la seva celebració, per evitar així que unes hipotètiques terceres eleccions caiguessin el dia de Nadal. Una reforma legal d'aquest tipus, van indicar altres fonts de l'Executiu, requeriria un acord polític molt ampli que li doni suport, i que hauria d'incloure a més forces polítiques que les dues majoritàries, PP i PSOE. El risc és que alguna formació veu perjudicats els seus interessos per una reducció dels terminis electorals que estableix la llei i acudeixi al Tribunal Constitucional, per la qual cosa la reforma hauria de tenir el major consens possible.

Santamaría va recalcar que el fet d'estar en funcions impedeix a l'Executiu presentar projectes de llei, de manera que la iniciativa hauria de partir d'altres grups. «El Govern no pot presentar projectes de llei però no ha d'obstaculitzar aquells que siguin bons per a l'interès general», va dir.

De moment, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ja va assegurar ahir que en cas de terceres eleccions «prendran mesures» per escurçar la campanya electoral i no haver de votar el dia de Nadal. Tot i això, confia que la investidura es desbloquejarà, atès que unes terceres eleccions serien un «ridícul», va afegir. En declaracions a Catalunya Ràdio, el popular va explicar «no hi pot haver eleccions, no podem fer aquest ridícul». El 25-D, insistia, «no anirem a votar senzillament perquè crec que aquesta situació es desbloquejarà. I si no prendrem mesures perquè, evidentment, no ens sembla que el dia de Nadal sigui una data raonable», va afegir.

Hernando es va mostrar obert a negociar amb el PSOE aspectes com «canviar i analitzar la reforma laboral, perquè es va fer el 2012 i podríem revisar-la», o revisar també «el que hagi funcionat bé de la Llei de Seguretat Ciutadana i modificar el que calgui modificar». A més, Hernando va llançar un missatge al líder socialista, Pedro Sánchez: «A mi em faria vergonya que escrivissin un editorial al New York Times per dir-li que deixi que hi hagi un govern, quan abans li ho ha dit el Financial Times i els ho estan dient tots els líders europeus. Es vagi al país que es vagi de la UE, no entenen el que està fent el PSOE».