La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Saénz de Santamaría, va advertir al PSOE que «cal un Govern amb urgència» perquè no formar-lo «té un cost» que els espanyols poden començar a pagar «de la seva butxaca» en ser «absolutament il·legal» presentar un nou pressupost. La vicepresidenta en funcions va fer aquest advertiment en roda de premsa, després del Consell de Ministres, poques hores abans que se celebrés al Congrés la segona votació de la investidura del líder del PP i cap de Govern en funcions, Mariano Rajoy, que -com dimecres- no va obtenir els vots necessaris per ser elegit.

Sáenz de Santamaría va afirmar que «seria absolutament il·legal i inconstitucional» que un Govern en funcions presentés un projecte de pressupostos, ja que «està prohibit expressament», i va recordar que catorze milions de persones reben alguna prestació relacionada amb aquesta llei.

El 30 de setembre acaba el termini perquè el projecte entri a les Corts i pugui estar en vigor l'any que ve, i, en cas contrari, s'entraria en «una dinàmica complicada», va alertar. Així, l'1 de gener es prorrogarien automàticament els pressupostos del 2016, que, va recordar Santamaría, ja van ser aprovats amb crítiques dels socialistes perquè suposadament aquest any hi hauria un nou Govern. La vicepresidenta en funcions va assegurar, però, que, «fins on pugui, el Govern en funcions mantindrà la tranquil·litat» dels espanyols afectats per la llei de pressupostos, però «sempre algú en sortirà perjudicat», ja que hi ha qüestions que no es poden prorrogar.

Partides afectades

En concret, va recordar que hi ha partides que necessiten expressament una nova llei pressupostària, i prestacions com les pensions o l'oferta d'ocupació pública, quedarien igual que el 2016. Durant aquests vuit mesos en funcions, el Govern ha pogut solucionar algunes qüestions d'urgència, com la publicitat de la nova campanya i el telèfon contra l'assetjament escolar, però altres iniciatives, com el pla d'habitatge, no s'han pogut aprovar, va recordar Santamaría.

Tampoc pot, un Govern en funcions, presentar reformes, ni transposar directives comunitàries, va emfatitzar la vicepresidenta.

Preguntada per diferents fórmules perquè un Govern en funcions o el Parlament puguin abordar totes aquestes iniciatives, va assenyalar que «hi ha una manera d'evitar qualsevol tipus de preocupació: que hi hagi un Govern i aprovar uns pressupostos».

«Entre d'altres molts motius, però, sobretot, perquè estem afectant la vida diària de molts espanyols, Espanya necessita un Govern ja», va recalcar la vicepresidenta, per a qui no es pot «malmetre» la recuperació econòmica per la inestabilitat política. «Espanya no es pot permetre estar vuit mesos en funcions», va insistir.

Finalment, pel que fa al sostre de despesa, primer pas per aprovar uns pressupostos, i perquè les autonomies elaborin els seus, la vicepresidenta en funcions va recalcar que «no tindria efecte», ja que no servirien per elaborar la llei.