El nou fracàs de Mariano Rajoy en el seu intent de ser investit president del Govern obre un escenari incert, amb hipòtesis que van des que el líder conservador torni a postular-se, que ho faci el seu rival socialista i que hi hagi comicis legislatius al desembre, els tercers en un any. El debat d'aquesta setmana al Congrés no ha deparat grans sorpreses pel que fa a les posicions expressades amb anterioritat i Rajoy va ser derrotat tant dimecres com ahir en sengles votacions, amb 170 vots a favor i 180 en contra. Rajoy, guanyador de les eleccions del 26 de juny amb 137 escons, va sumar els 32 de Ciutadans i un de Coalició Canària, mentre que va tenir en contra els socialistes, Units Podem i els partits nacionalistes bascos i catalans.

Les dues votacions consagren el bloqueig en què la política espanyola porta instal·lada des dels comicis precedents, el 20 de desembre de 2015, que ja van oferir un Parlament fragmentat que va donar protagonisme a dues forces emergents, Ciutadans i Podem. Al març passat el socialista Pedro Sánchez va fracassar en el seu intent de ser president i ara ho ha fet Mariano Rajoy, que fa més de vuit mesos que està en funcions, amb competències limitades. A partir d'ara l'única cosa clara és que el 31 d'octubre marca la data en què es dissoldrà automàticament el Parlament si llavors no ha estat elegit un nou cap de l'Executiu. El rellotge comença a córrer i, si abans de dos mesos el Congrés no tria un nou cap de l'Executiu, hi haurà eleccions, les terceres en un any. En tot cas, fonts del PSOE van assegurar que Sánchez trucarà la setmana que ve als líders de Ciutadans i Podem, Albert Rivera i Pablo Iglesias, respectivament, per intentar desbloquejar la situació.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va informar el Rei del resultat de la votació i el cap de l'Estat va decidir reunir-se amb ella dilluns que ve al migdia.

Rajoy va atribur a Sánchez el «desig poc confessable» que es repeteixin per tercera vegada les eleccions, una circumstància davant la qual va advertir que això tindrà un cost i «passarà una alta factura que caldrà pagar entre tots». El president de Govern va preguntar directament al líder del PSOE «per què no diu amb franquesa què és el que pretén» en bloquejar la formació d'un govern sense oferir una alternativa políticament, econòmica i constitucional viable. Una alternativa que Rajoy va dir que suposa que no té Sánchez «perquè no existeix, excepte la poc desitjable opció d'un front heterogeni, extremista i contradictori».

Després d'advertir al líder del PSOE que no pot dir que no desitja noves eleccions i alhora impedir que es formi govern, el va acusar d'haver ofert en la seva intervenció de dimecres al debat «una col·lecció dels seus reiteratius pretextos habituals per dissimular el desig poc confessable de repetir les eleccions».

Per part seva, Iglesias va advertir al PSOE i al seu secretari general que pot estar davant l'última oportunitat de liderar un Govern amb un acord amb Podem, li va demanar que l'aprofiti i que si no ho fa digui ja que el que vol són altres eleccions. El líder de Podem va utilitzar un to més rotund per dirigir-se al PSOE en la segona sessió del debat d'investidura de Rajoy, i li va retreure al PSOE que no vulgui un acord amb Podem. «Llavors expliqui als ciutadans que volen que es repeteixin les eleccions», va reiterar.

En tot cas, el líder de Podem va celebrar que Pedro Sánchez hagi derrotat els sectors del seu propi partit que defensaven que havien d'abstenir-se, però alhora va ser ferm en reclamar-li que «s'aclareixi», perquè aquests últims dos anys i mig no hagin estat un «malson» del qual el PSOE es despertarà estant de nou en 2013 sense que res hagi passat.

Rivera va advertir al PP i al PSOE que no podran comptar amb el seu partit per a una nova investidura que no sigui viable i, per tant, no participaran en els «fracassos» ni de Rajoy ni de Sánchez. «No ho farem», va destacar el líder de Ciutadans, tot recordant que no participarà en aquest «teatre» si del que es tracta és de seguir «en aquest bucle, pensant en les cadires i no en els espanyols».

Espanya «no pot esperar»

Després de recordar que l'acord amb el PP caducava ahir, va emplaçar aquest partit i el PSOE a reflexionar sobre «per què fracassen els seus candidats» i no són capaços de generar consensos, insistint que Espanya «no pot esperar» i que qui pensi en terceres eleccions «no pot ser mai» president del Govern.

El portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC), Francesc Homs, va intar Sánchez a «prendre la iniciativa» i li va recordar que els nacionalistes catalans estan «disposats a parlar» amb ell «de democràcia i de Catalunya». Va explicar que el seu vot negatiu a Rajoy es deu al fet que no li tenen cap tipus de confiança «ni a ell ni a allò que ell representa».

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, va demanar al secretari general del PSOE que sigui «valent» i prefereixi «una urna a Catalunya» abans que «preferir Mariano Rajoy». Rufián va al·ludir a la via penal oberta pel Constitucional contra la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, en recordar que «pot acabar en un jutjat», mentre el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, «potser acabi a l'Ambaixada davant el Vaticà».

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, va instar PP, PSOE, Podem i Ciutadans a assumir les seves responsabilitats i a evitar el bloqueig institucional d'Espanya.