Dues dones, una sanitària i una dona que va estar en un poble d'Àvila, han estat ingressades a Madrid com a possibles dos nous casos de contagi de febre hemorràgica per Crimea-Congo. Els dos casos en investigació van ingressar divendres a la nit a la unitat d'aïllament d'alt nivell de l'Hospital Central de la Defensa Gómez Ulla i en la unitat d'aïllament de l'Hospital La Paz-Carles III, centre aquest últim on està ingressada la infermera contagiada que va atendre l'únic pacient mort, un home d'un poble d'Àvila.

El portaveu de la comissió tècnica per a l'estudi i seguiment de la malaltia, Ángel Gil, ha explicat que les dues dones presenten febre. Gil ha afirmat que "ara per ara" aquest brot no és preocupant, i ha recordat que només un 10% dels picats per la paparra presenta símptomes. En declaracions als periodistes a la direcció general de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, Gil opinava ahir que el focus de la malaltia està "molt localitzat i molt delimitat" a la regió d'Àvila

L'expert va recordar que de cada cent picades d'una paparra infectada, només deu persones presenten símptomes de la malaltia (febre, calfreds i dolor muscular i articular) i la gran majoria es recupera. "L'aparició de la malaltia és d'una freqüència tremendament baixa", va dir. La sanitària ara en recerca és una professional del Laboratori Clínic Central de Madrid que va acudir divendres a la nit a La Paz-Carles III davant els símptomes i després d'haver tingut contacte amb els fluids de la infermera contagiada que va tractar el primer contagiat per la febre hemorràgica a Espanya, que va morir el 25 d'agost passat.

La sanitària treballa al Laboratori Clínic Central de la Comunitat de Madrid, a l'Hospital Infanta Sofia i presenta "símptomes compatibles amb la patologia". La dona que es troba aïllada al Gómez Ulla va explicar en un primer moment als sanitaris del madrileny hospital Ramón i Cajal que havia passejat per una zona d'Àvila i que una paparra havia picat en una cama el seu marit, qui va presentar després símptomes de febre però que ara es troba bé. Ella va ser al centre sanitari en notar febre i algun altre símptoma i se la va traslladar al Gómez Ulla.Les mostres seran enviades al Centre Nacional de Microbiologia per al seu diagnòstic microbiològic, segons va informar ahir Ministeri de Sanitat. Gil va detallar que fins d'aquí a 24 hores, quan s'obtinguin els resultats de les anàlisis de les dues, no es confirmarà si tenen la malaltia. Per la seva banda, la infermera contagiada que va atendre el pacient mort està ingressada a la Unitat de Aïllament d'Alt Nivell de l'Hospital La Paz-Carlos III de Madrid i continua estable dins de la gravetat.Aquesta dada és, per a Gil, esperançadora, ja que la dona està ara "en el moment àlgid de la fase més aguda de la malaltia"

L'home mort per aquesta malaltia, de 62 anys, va morir a l'hospital Gregorio Marañón després de patir la picada d'una paparra en un poble d'Àvila. Va ser enterrat ahir a Sant Juan del Molinillo. Amb la dona ingressada són 282 les persones que han tingut contacte amb els contagiats que són controlats preventivament.