El Papa Francisco va proclamar aquest diumenge santa a la mare Teresa de Calcuta, en una multitudinària cerimònia a la Plaça de Sant Pere al Vaticà.

Francisco va utilitzar com és habitual la fórmula en llatí per proclamar la santedat de la religiosa, que va morir a Calcuta el 1997, i demanar que fos inscrita en els llibres dels sants de l'Església.

El prefecte de la Congregació per a la Causa dels Sants, el cardenal Angelo Amato, acompanyat del postulador de la causa, Brian Kolodiejchuck, va presentar a Francesc la petició de canonització de la mare Teresa.

Al que el Papa va pronunciar la fórmula en llatí: "En honor de la Santíssima Trinitat, per l'exaltació de la fe catòlica i l'increment de la vida cristiana, amb l'autoritat del nostre Senyor Jesucrist i dels sants apòstols Pere i Pau, després d'haver reflexionat llargament i invocat l'ajuda divina, i escoltant el parer de molts dels nostres germans bisbes, declarem santa a la beata Teresa de Calcuta ".

I va continuar: "I la inscrivim en el Catàleg dels Sants, i establim que en tota l'Església sigui devotament honrada entre els sants".

Després de la proclamació es va sentir un fort aplaudiment a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, on s'han congregat 100.000 persones.

Francisco va elogiar la tasca "en defensa de la vida humana" de Teresa de Calcuta, a l'assegurar que va fer "sentir la seva veu als poderosos de la terra perquè reconeguessin les seves culpes davant els crims de la pobresa creada per ells mateixos". El Papa va destacar que tota la seva vida va estar "a disposició de tots per mitjà de l'acollida i la defensa de la vida humana, tant la no nascuda com l'abandonada i descartada".

Francisco va valorar de la monja la seva lluita contra l'avortament i ha recordat que sempre deia que "el no nascut és el més feble, el més petit, el més pobre".

I va recordar com "s'ha inclinat sobre les persones defallides, que moren abandonades a la vora dels carrers, reconeixent la dignitat que Déu els havia donat".

Però que a més "ha fet sentir la seva veu als poderosos de la terra, perquè reconeguessin les seves culpes davant els crims de la pobresa creada per ells mateixos", ha manifestat.