Uzbekistan va dir adéu ahir al seu primer i únic president, Islam Karímov, que va morir divendres a l'edat de 78 anys. El cap d'Estat va ser sepultat pel ritus mussulmà a la mil·lenària Samarcanda, la seva ciutat natal, on va rebre honres fúnebres d'Estat a la qual van assistir una vintena de delegacions estrangeres.

"El nostre poble i l'Uzbekistan han patit una pèrdua irreparable. La mort, sense misericòrdia, ha arrabassat d'entre les nostres files al fundador de l'Estat d'Uzbekistan", va dir el primer ministre uzbek, Shavkat Mirziyóyev, assenyalat com el gran favorit per succeir Karímov al capdavant del país, amb 30 milions d'habitants. El cap del Govern ha destacat que Karímov era "un líder que sabia prendre decisions sàvies i justes",i va donar "exemples de valor" en la lluita per conservar la independència d'Uzbekistan davant atacs de terrorista i extremistes. El president Rus, Vladimir Putin, no va poder assistir però va enviar el primer ministre Dmitri Medvédev.

El mandatari va guanyar el 2015 les quartes eleccions amb més del 90 per cent dels vots. Va fer de la lluita contra l'integrisme islàmic la seva bandera.