El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, va assegurar ahir que, en les pròximes setmanes, donarà al Congrés totes les explicacions que facin falta sobre el nomenament de l'exministre José Manuel Soria per a un lloc al Banc Mundial.

Després de la polèmica sorgida per aquest nomenament una vegada que Soria va abandonar el Ministeri d'Indústria per considerar que s'havia equivocat en les seves explicacions després de ser relacionat amb els denominats "papers de Panamà", tant el PSOE, com Podem i Ciutadans van demanar la compareixença de De Guindos a la Cambra baixa.

Però, la intenció del ministre no és acudir a la comissió d'Economia del Congrés a conseqüència d'aquestes peticions sinó, a petició pròpia, anar a la mateixa a exposar el reial decret que el Consell de Ministres aprovarà en les pròximes setmanes per reformar l'impost de societats.

Una vegada que acudeixi a la comissió i si els grups li volen preguntar llavors pel nomenament de Soria és quan De Guindos assegura que no tindrà cap objecció a donar tot tipus d'explicacions que se li requereixin.

Així ho va avançar ahir en unes declaracions als periodistes a Hangzhou (Xina), on formava part de la delegació encapçalada pel president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que participa en la cimera del G-20.

En plantejar-li si creu que està justificada la polèmica generada per aquest assumpte, va assenyalar que ni justifica ni deixa de justificar o entendre. "Les polèmiques -va afegir- es produeixen i estan aquí". Però va recalcar que el plantejament del Govern és molt clar, ja que no es tracta d'un nomenament polític, sinó administratiu.

Va recordar que Soria va deixar la política i va explicar que es tracta d'un funcionari públic que torna a la seva activitat després de la petició d'un lloc de la seva professió específica.

Després d'assenyalar que una comissió d'avaluació és la que determina qui té el millor currículum per optar al càrrec, va comentar que el Govern va demanar informes a l'Advocacia de l'Estat per garantir que podia fer-se la proposta estant en funcions.

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, considera que seria injust impedir que l'exministre José Manuel Soria optés a un lloc com a director executiu al Banc Mundial (BM) perquè es tracta d'un càrrec al qual pot aspirar com a tècnic comercial.

Rajoy es va referir a la polèmica generada per aquest anunci en una conversa informal amb periodistes a la ciutat russa de Kazan durant l'escala que va realitzar l'avió en el qual es va traslladar a la Xina per participar en la cimera del G-20.

El cap de l'Executiu en funcions considera que es tracta d'una decisió administrativa, no política i que hi ha intents que causi malestar i revolada.

"Si un funcionari no pot ser funcionari, això què és?", va assenyalar en relació amb la condició com a tal de Soria, qui va renunciar al càrrec de ministre d'Indústria per considerar que havia comès errors en les seves explicacions després d'haver estat relacionat amb els denominats papers de Panamà.

En la mateixa línia, va insistir que es tracta d'un funcionari que torna a la funció pública i va recordar que no està inhabilitat, i que no es tracta d'una decisió del Govern, ni tan sols de De Guindos.