05 de setembre de 2016
05.09.2016

Maquinària diplomàtica per assegurar l'èxit del Brexit, activada

05.09.2016 | 07:18

La primera ministra britànica, Theresa May, va activar ahir tota la seva maquinària diplomàtica en la seva primera cimera del G-20 per assegurar l'èxit del Brexit, malgrat topar-se amb crítiques i advertiments.
Abans d'anar a la seva primera gran cita en l'arena política internacional, May va admetre en una entrevista amb la cadena BBC emesa ahir que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) no serà fàcil i va advertir que el seu país ha d'estar preparat per afrontar "moments difícils".
Conscient d'aquests desafiaments, May va arribar aquest ?diumenge a la Xina a la recerca de nous socis comercials, preparant el terreny per als nous tractats que el Regne Unit haurà de signar amb els seus aliats una vegada que es materialitzi la seva separació de la UE.
La cap del Govern britànic va arrencar el matí amb una trobada bilateral amb el president dels Estats Units, Barack Obama, la primera trobada entre tots dos des que May va arribar al poder, després de la dimissió de David Cameron.
En una conferència de premsa posterior, tots dos mandataris van escenificar la "fortalesa" de la seva aliança malgrat el Brexit, si bé Obama va aclarir que negociar un tractat de lliure comerç amb Londres no és la seva prioritat.
Els líders de la Unió, presents en la cimera, li van recordar per la seva banda que Londres no pot emprendre negociacions comercials amb cap altre país mentre segueixi sent membre del bloc.
"Parlar està bé, però no pot haver-hi negociacions (comercials) mentre ets membre d'un bloc comercial", va resoldre una font comunitària que acompanyava els líders de la UE en la cita que se celebra a la ciutat xinesa de Hangzhou (est de la Xina).
Mentre s'acumulen les incògnites sobre com i quan es materialitzarà el divorci, Japó se sumava als advertiments de forma prèvia al G-20 amb un detallat informe governamental en el qual demanava claredat sobre el procés i recalcava la possibilitat de la sortida de signatures nipones del Regne Unit en el cas de grans canvis en la legislació.
Davant dels dubtes, la primera ministra britànica va optar per l'optimisme: "Podem aprofitar les oportunitats que se'ns presenten amb el Brexit", va dir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema