El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns la seva intenció d'obrir una ronda de consultes amb totes les formacions polítiques -també el PP i els independentistes- per buscar una "solució" al "fracàs" de la investidura de Mariano Rajoy i provar d'evitar unes terceres eleccions. Amb tot, ha afirmat que ell no generarà "expectatives falses" i "no liderarà una alternativa" si no té suports necessaris per fer prosperar la investidura. "L'important és que els líders de les formacions polítiques parlem i veiem quina solució donem a aquest embús polític", ha sentenciat. En aquest sentit ha assegurat que el PSOE actuarà "amb molta generositat" perquè "ha arribat el moment que tots fem política amb majúscules", tot i que ha reiterat que en qualsevol cas votarà "no" a un candidat del PP.

El líder del PSOE ha fet aquestes manifestacions després de l'executiva del partit on la cúpula dels socialistes ha abordat el mapa polític que queda després de la victòria del 'no' al Congrés a la investidura de Mariano Rajoy. Sobre la taula la possibilitat que el PSOE tornés a intentar construir un acord amb Podem i C's.

Sánchez ha assegurat que la seva intenció amb aquesta ronda de consultes és parlar "amb tots", i també amb el PP, malgrat que ha exclòs Bildu. Del que es tracta, segons ha afirmat, és d'abordar les possibles solucions que les forces poden aportar per evitar unes terceres eleccions.

El PSOE, segons Sánchez, hi va a "escoltar i aportar solucions" sense "vetos" ni "línies vermelles". En aquest sentit ha demanat a Podem i a C's que abandonin també l'enrocament, accedeixin a parlar entre ells i s'avinguin a aportar solucions.

En tot cas ha afirmat que el PSOE "no es presentarà a cap investidura ni plantejarà un programa de govern que no compti amb una majoria suficient per aconseguir una investidura". Segons Sánchez, ara per ara "no liderarà una alternativa".

Ha volgut esvair també qualsevol dubte respecte al sentit del vot dels diputats socialistes respecte a una possible investidura de Mariano Rajoy. El PSOE, ha sentenciat, "votarà no" si Rajoy o el PP tornen a presentar un candidat.

"El PSOE estarà en la solució com a alternativa al PP", i "vull parlar amb el PP per saber els seus plans, no perquè el PSOE els doni suport", ha sentenciat.

Convocarà un Comitè Federal "quan hi hagi una solució"

Sánchez també ha apuntat que convocarà un Comitè Federal del PSOE quan hi hagi "una solució" a la investidura. En tot cas, segons ha apuntat, no serà abans de les elecció bs basques i gallegues del 25 de setembre. Ha recordat que des que és líder del PSOE ha convocat ja 7 reunions d'aquesta mena. "No hi ha cap altre partit que debati tant com el PSOE", ha conclòs.