El Rei va fer una crida als partits perquè dialoguin i segueixin negociant abans de convocar-los novament a consultes, alhora que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, obrirà una ronda de contactes, inclòs el PP, per intentar trobar una solució sense postular-se com a alternativa.

Després de la fallida investidura de Mariano Rajoy, Felip VI va optar per donar temps a favor del «diàleg, la concertació i el compromís» per veure si hi ha avenços abans de citar-los a una altra ronda de consultes i determinar si proposa o no un nou candidat. El Rei va traslladar aquest missatge a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, a la reunió mantinguda al Palau de la Zarzuela.

El primer a moure fitxa va ser Sánchez, que a partir d'avui contactarà amb els líders de tots els partits, excepte EH Bildu, per intercanviar impressions sobre com desbloquejar la formació de govern. Després que fracassés el seu intent d'investidura al març, el secretari general del PSOE va aclarir que la seva iniciativa no suposa que pretengui liderar una alternativa, sinó només veure què proposen altres partits per evitar noves eleccions.

«El PSOE no crearà falses expectatives, ni liderarà cap projecte que estigui abocat al fracàs», va deixar clar Sánchez després de reunir-se amb la direcció del seu partit a Ferraz. Després que en els últims dies hagi instat Podem i Ciutadans a no donar una nova oportunitat a Rajoy, Sánchez va emplaçar els seus respectius líders, Pablo Iglesias i Albert Rivera, a dialogar «sense vetos i sense línies vermelles».

Sánchez va anticipar que també parlarà amb Rajoy per veure quins passos pretén fer, però reiterant que rebutjarà la seva investidura si es torna a presentar, encara que sigui després de les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre. «Rajoy no s'ha d'enganyar. No el farem president, això que ho tingui clar», li va advertir Sánchez. En tot cas, Rajoy es va afanyar a confirmar que accepta reunir-se.