El dirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi va qualificar de «cacicada judicial» la decisió del Tribunal Constitucional que li impedeix presentar-se a les eleccions basques, alhora que va anunciar que seguirà sent «la cara i la veu d'EH Bildu», tot i que no pugui ser candidat. Otegi va comparèixer acompanyat pels caps de llista d'EH Bildu d'Àlaba, Guipúscoa i Biscaia, Miren Larrion, Maddalen Iriarte i Jasone Agirre, respectivament, un dia després que el Tribunal Constitucional no acceptés a tràmit el seu recurs i confirmés d'aquesta forma la seva inhabilitació per concórrer a les eleccions autonòmiques.

També van acompanyar el dirigent independentista els líders dels partits que conformen, al costat de Sortu, la coalició EH Bildu: Peio Urizar (EA), Rebeka Ubera (Aralar) i Oskar Matute (Alternatiba).

«Seguiré fent la campanya electoral amb absoluta normalitat. Seguiré sent la cara i la veu d'EH Bildu perquè així ho han decidit les bases de la coalició i això no ho pot impedir el Tribunal Constitucional», va anunciar Otegi.

El líder abertzale, que es va mostrar tranquil i somrient en tota la seva compareixença, va fer una crida a les bases d'EH Bildu a votar el 25 de setembre amb normalitat i va anunciar que la coalició, si els resultats ho permeten, presentarà «una candidata o candidat» a la investidura, tot i que no va voler revelar en qui recaurà la responsabilitat.

Arnaldo Otegi va assegurar que la decisió del Constitucional no ha agafat «ningú» per sorpresa, el que constitueix el «fidel reflex del nivell de qualitat democràtica» d'Espanya, després del que es va preguntar si el Tribunal «es va reunir a Madrid o a Ankara (Turquia)».