El PSOE va rebre la pressió de Podem perquè aclareixi aviat si vol formar govern o desitja anar a unes noves eleccions, i Ciutadans va avisar que no hi ha cap alternativa a un executiu del PP en minoria. Ahir no hi va haver noves converses del líder socialista, Pedro Sánchez, dins de la ronda de contactes que està mantenint, sondejant una possible solució sense postular-se com a candidat, però sí que va rebre missatges instant-lo que es defineixi.

Així, la portaveu adjunta de Podem al Congrés, Irene Montero, va emplaçar Sánchez a decidir-se i a aclarir si hi ha possibilitats d'explorar un govern amb Podem o explicar als ciutadans amb claredat perquè vol unes terceres eleccions. El líder d'aquest partit, Pablo Iglesias, també va demanar al del PSOE que es decideixi a buscar una alternativa amb el seu partit, el va avisar que un govern en solitari amb 85 diputats és «una bogeria» i va rebutjar donar-li un «xec en blanc».

Iglesias va plantejar que només hi ha dues possibilitats per a un govern PSOE-Podem: una abstenció de Ciutadans, que considera difícil, o un acord amb ERC, el PNB i PDC.

Aquesta segona opció va quedar totalment descartada pels socialistes. El seu portaveu al Congrés, Antonio Hernando, va considerar que no és viable que la governabilitat descansi en partits que volen trencar Espanya. Hernando va admetre que qualsevol solució alternativa per evitar que Rajoy segueixi al Govern és «molt complicada», també l'abstenció de Ciutadans perquè el PSOE pugui governar en solitari o en coalició amb Podem.

Però Ciutadans, segons va comentar el seu vicesecretari general, José Manuel Villegas, va advertir a Sánchez que «no hi ha alternativa» al govern en minoria del PP, fet pel qual li va demanar que «deixi de llançar cortines de fum» amb els contactes oberts aquesta setmana amb els dirigents dels partits. En aquest sentit, va explicar que no pot haver-hi un govern que inclogui «l'amalgama de 40 partits que estan sota el paraigua de Podem i els independentistes».

Un d'aquests últims partits, ERC, per boca del seu portaveu al Congrés, Joan Tardà, va retreure al líder del PSOE que exclogui EH Bildu de la seva ronda de contactes. «És lamentable que algú que es diu progressista practiqui l'apartheid ideològic» perquè els independentistes al Congrés «representem legítimament ciutadans», va destacar.

Per la seva banda, el portaveu de Convergència, Francesc Homs, va dir al secretari general del PSOE que el seu partit no donarà suport cap acord de govern que inclogui Ciutadans.