Les experiències viscudes darrerament sembla que si alguna cosa han ensenyat a Pedro Sánchez és a ser prudent, quelcom que Mariano Rajoy ha elevat a categoria de dogma de fe. En tot cas, el secretari general del PSOE vol intentar ser alternativa , encara que sigui per governar en solitari si així facilita que Podem i Ciutadans aixequin els seus vetos creuats. Per a això, Pedro Sánchez ha iniciat la seva ronda de contactes, per ara només telefònics. Va trucar primer a Mariano Rajoy per cortesia, perquè li va traslladar el mateix de sempre: que no es mou del «no». Va ser molt diferent el missatge que va llançar Ferraz després de la conversa de Sánchez amb Pablo Iglesias. No van destacar els socialistes cap condició prèvia com va passar al març, sinó que van destacar la coincidència dels dos líders en que el que necessita Espanya és un Govern que desenvolupi un programa de «justícia social i regeneració democràtica».

Segons la Ser, Sánchez té la determinació de buscar una alternativa. Per això, en la seva conversa, el líder socialista va instar Iglesias a parlar amb Ciutadans. Sobre la base de l'acord que va signar el PSOE amb Rivera al març, Sánchez pretén fer compatible el sí de Podem i Ciutadans aprofitant ara la por de tots dos a una tercera cita amb les urnes.

El líder socialista segueix endavant malgrat les advertències de la principal federació del seu partit, l'andalusa. La direcció federal va insistir que el més responsable és buscar una alternativa per evitar les eleccions, no quedar-se de braços creuats, i Antonio Hernando, portaveu al Congrés, va voler recordar que el que està fent Pedro Sánchez és el mateix que van fer els barons que no tenen majoria en els seus territoris.

A Ferraz saben que amb aquest argument desgasten la posició de les federacions crítiques, perquè hi ha territoris com Andalusia on la relació del PSOE i Podem és irreconciliable. Susana Díaz es recolza en Ciutadans mentre que altres dels seus aliats interns governen amb el partit de Pablo Iglesias. Emiliano García-Page va admetre que donaria suport a un pacte amb Podem si renuncia al dret a decidir.

El secretari general del PSOE va escoltar de boca del líder d'IU, Alberto Garzón, la disposició a avalar la seva investidura, però manté que segueix sense postular-se per a això i que el seu objectiu és trobar una solució comuna al bloqueig polític. Concretament, Garzón li va traslladar que podria avalar la seva candidatura sempre que hi hagi un compromís programàtic amb mesures destinades a millorar la vida de la classe treballadora.

El portaveu al Congrés del Partit Demòcrata Català, Francesc Homs, va animar Sánchez a adoptar una iniciativa «més concreta» per construir una alternativa que eviti que Rajoy segueixi al capdavant del Govern. Però al PSOE van insistir que Sánchez no té en ment ser candidat a la investidura i «no està pensant en un govern de res» ni, en concret, governar en solitari amb el suport de Podem i l'abstenció de Ciutadans. Ho va dir el portaveu del grup socialista al Congrés, que va reiterar que el que pretén és buscar una sortida al bloqueig polític.

Manca d'acord

Per part seva, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va assegurar que un possible pacte entre PSOE, Podem i el seu partit per facilitar un govern socialista és «inviable» perquè, va dir, és «impossible» que alguns partits es posin d'acord en un programa de govern.

«És impossible posar-se d'acord en un programa de govern des d'una posició constitucionalista i de respecte a la Constitució, a les polítiques econòmiques i al camí de dèficit que hi ha marcat amb Europa», va afegir Villegas en declaracions als mitjans al Congrés.