El Govern va decidir que el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, no acudeixi al ple del Congrés per explicar el cas de José Manuel Soria i la seva renúncia a ocupar un alt càrrec en el Banc Mundial, com ha reclamat l'oposició, sinó que compareixerà en comissió. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va justificar la decisió de l'Executiu en la voluntat de mantenir el mateix criteri que va aplicar en la passada legislatura: no sotmetre's al control del Parlament en estar en funcions.

La vicepresidenta va deixar clar que De Guindos compareixerà a la Comissió d'Economia a petició pròpia per parlar d'assumptes del seu departament. En aquesta sessió, que previsiblement serà la setmana que ve, informarà de tot el que li preguntin els diputats, inclòs el nomenament de Soria per a un càrrec en el Banc Mundial, que l'exministre va rebutjar després. Va recordar que el Tribunal Constitucional (TC) ha de resoldre el conflicte sobre si un Executiu en funcions ha de sotmetre's al control de les Corts malgrat no tenir la seva confiança.

La decisió del Govern es va prendre després que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, comuniqués a última hora de dijous la seva intenció de convocar un ple la setmana que ve perquè comparegués De Guindos davant l'exigència dels partits de l'oposició a que ho fes en aquest format i no en comissió.

La vicepresidenta va demanar a tots «ser molt respectuosos» amb les funcions que té assignades el Parlament. «El Congrés representa la sobirania nacional i ha de servir per a la potestat legislativa o de control, però no perquè es converteixi en l'escenari de la precampanya d'unes següents eleccions», va afegir.

El ministre d'Economia en funcions es va mostrar disposat a anar al Parlament a donar explicacions sobre la designació de Soria com a representant d'Espanya davant el Banc Mundial «al més ràpid possible». «Estic absolutament obert a anar al Congrés a donar tota mena d'explicacions», va explicar.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va afirmar que «li importa menys» que De Guindos, comparegui al ple del Congrés o en una comissió sobre l'anomenat cas Soria en considerar que el rellevant és que doni explicacions més enllà del format.