Galícia es va veure sacsejada de nou per la tragèdia en registrar-se un accident ferroviari a la localitat d'O Porriño (Pontevedra), pertanyent a l'àrea metropolitana de Vigo, un infortuni en què van morir quatre persones i prop de mig centenar van resultar ferides. Aquest luctuós sinistre a les vies va portar a la ment de tots, inevitablement, el que va passar al barri compostel·là de Angrois el 24 de juliol de l'any 2013, en descarrilar un tren d'alta velocitat que feia la ruta Madrid-Ferrol, deixant 80 víctimes mortals i 140 ferits.

De nou, els crits i els plors es van barrejar amb els sons dels equips d'emergència, entre el suport incondicional dels veïns de la zona, que, com en el cas d'aquell Alvia, van ajudar a l'operatiu professional mobilitzat, el qual va actuar amb una rapidesa que va ser molt elogiada.

L'impacte psicològic del sinistre va ser molt fort i es va notar en les cares de la gent, també en els dels efectius que van treballar en aquesta ingrata feina, amb visions que cremen la retina. Els residents en el lloc, que van treure mantes i als quals se'ls va veure empal·lidir en els instants inicials, van superar com els altres les seves pors i van intentar en tot moment donar suport en la mesura del possible als primers auxilis organitzats.

Entre els morts a l'accident hi ha el maquinista del tren, de nacionalitat portuguesa, i l'interventor, que era espanyol, un passatger americà i un jove treballador en pràctiques, de 23 anys i nacionalitat espanyola, fill d'un interventor de Renfe. El passatger va perdre la vida poc després de ser evacuat d'urgència a l'hospital Álvaro Cunqueiro de Vigo, mentre que els altres tres van morir al lloc dels fets.

Els hospitals de la ciutat de Vigo van atendre un total de 48 ferits, segons fonts de la Conselleria de Sanitat, dels quals tretze continuen ingressats i un altre romania en el servei d'urgències a l'hora de tancar aquesta edició. De moment, es desconeixen les causes que van provocar que aquest tren model 420, que feia la línia Vigo-Porto (conegut com a Tren Celta) descarrilés poc abans de dos quarts de deu del matí a l'alçada de O Porriño, en un tram recte, i amb 65 persones a bord.

Ahir es va procedir a l'extracció de les dades de la caixa negra, i Adif, encarregada de la gestió ferroviària, ha obert una investigació. A més, el jutjat d'instrucció número dos de O Porriño, en funcions de guàrdia, ha assumit la causa. La informació que es maneja és que, després del descarrilament, el tren va xocar contra una torreta i va bolcar un dels vagons, mentre que altres dos van quedar semibolcats.

Sense indicis d'error humà

Aquest servei Vigo-Porto es presta de manera combinada entre l'operador espanyol Renfe i l'empresa ferroviària lusitana Comboios de Portugal, el president, de la qual, Manuel Queiró, va explicar que no hi ha indicis que el sinistre sigui atribuïble a un error humà o material, i va incidir que el tren disposava de tots els certificats, garanties i requisits exigits.

Nombroses van ser les autoritats que durant tot el dia es van desplaçar fins a O Porriño, des de l'alcaldessa d'aquest municipi, Eva García de la Torre, passant per la presidenta de la Diputació de Pontevedra, Carmela Silva; el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo; el ministre de Justícia, Rafael Catalá; i el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, entre d'altres. Aquest darrer va agrair la ràpida actuació dels serveis d'emergència i metges i va enviar molt ànim a les famílies, desitjant, a més, una ràpida recuperació als que ara es troben ferits. També ho va fer Núñez Feijóo, que va acudir als hospitals de la zona per visitar els lesionats en aquest accident.