Estats Units i Rússia van arribar ahir a un acord per a una nova treva de les hostilitats a Síria, que començarà aquest dilluns i implicarà la fi total de les operacions de combat, inclosos els bombardejos aeris. El secretari d'Estat americà, John Kerry, va anunciar que després d'un període de set dies de respecte a la treva, ambdós països prepararan atacs coordinats contra posicions dels grups terroristes Al Nusra i Estat Islàmic. Paral·lelament, l'ajuda humanitària haurà de començar a entrar de manera regular a totes les localitats assetjades la qual cosa, juntament amb la reducció de la violència, ha estat una condició per tal que l'oposició siriana d'incorporés a les negociacion de pau amparades per l'ONU. L'acord també va referència al cas concret d'Alep i el compromís que "totes les part combatents" es retiraran de la ruta de Castello, una de les principals víes d'accés a la ciutat i entorn a la qual es crearà una zona desmilitaritzada. Això permetrà reprende el tràfic humà i civil a través d'aquest camí. El Govern de Damasc va anunciar ahir a la tarda que accepta l'acord.

Kerry va descriure el resultat de mesos i setmanes de negociacions entre els equips militars i diplomàtics d'ambdós països amb un pla que pot convertir-se en "un punt d'inflexió" per Síria, després de cinc anys i mig d'una ?guerra civil que ha deixat uns 400.000 morts. En aquest sentit, va dir que l'acord és el de més abast que s'ha aconseguit fins ara i que Washington està convençut que Rússia té la capacitat per pressionar el règim de Bashar Al-Assad per resoldre el conflicte i negociar una sortida política. "Estem anunciant una solució capaç de manternir-se però això dependrà de les decisions que prengui tant el règim com l'oposició de respectar les seves obligacions", va dir Kerry en una compareixença de premsa després de moltes hores de negociacions amb el seu homòleg rus.

Entre d'altres aspectes, l'acord inclou que les forces governamentals no podran fer missions de combat en àrees on els grups de l'oposició siguin presents. "Un cop l'acord estigui plenament en vigor, el règim no podrà fer el que ha fet abans, és a dir, anar darrers Al Nusra, que és legítim, però que en realitat significa atacar l'oposició moderada", va dir. Pels EUA, aquest aspecte és la "pedra angular" de l'acord perquè els atacs de les forces de govern van ser "les violacions més freqüents" de la treva acordada a finals de febrer passat i que només es va mantenir algunes setmanes.

Amb tot, set dies després de l'entrada en vigor de la nova treva, Rússia i Estats Units posaran en marxa un centre de supervisió conjunta i començaran a compartit informació d'intel·ligència. Una de les funcions que tindrà serà "delinear i separar" les àrees on es troba Al Nusra de les que ocupen els grups rebels sirians moderats. En aquest sentit Kerry va dir que la decisió d'atacar Al Nusra no es deu a concessions sinó a la voluntat del seu país d'acabar amb organitzacions afiliades a Al Qaeda a Síria.

L'anunci va ser ahir ràpidament aplaudit. La UE va alabar l'acord i va instar les Nacions Unides a preparar una proposta per a la transició política del país. També Itàlia va celebrar-ho assegurant que es tracta d'una notícia molt important. Londres, per la seva banda, va instar Assad a respondre al pla de transició presentat aquesta setmana al país britànic per l'oposició siriana. Mentrestant, l'oposició continua fent consultes i està estudiant l'acord d'èxit del qual, van dir des de la Comissió Suprema de les Negociacions (CSN) dependrà dels detalls del pacte.

Més morts

Malgrat l'anunci, ahir al migdia hi va haver almenys 24 nous morts en un bombadeig a prop d'un mercat al nord del país. També Israel va atacar posicions sirianes després de caure un projectil als Alts de Golan.