El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar ahir en l'acte commemoratiu en record a les víctimes dels atemptats de l'11 de setembre de 2001 que el país "mai oblidarà" la tragèdia ni els que van perdre "les seves precioses vides" en ella.

En un acte commemoratiu al Pentàgon, un dels tres escenaris on es van produir els atacs terroristes l'11-S, el president nord-americà va posar èmfasi en el fet que "la millor manera" de retre homenatge a les víctimes és reafirmar el caràcter com a nació. En aquest sentit, va assegurar que "l'homenatge més perdurable per a aquells que vam perdre són els Estats Units que seguim sent", va assegurar el mandatari, en un acte que es va celebrar coincidint amb l'hora en la qual un dels avions que van participar en els atemptats s'estavellava contra les instal·lacions del Pentàgon. Obama va fer una crida a defensar no només el país, sinó també els ideals. El president nord-americà, en el seu darrer aniversari de la tragèdia com a mandatari, va assegurar que els supervivents dels atemptats de l'11-S, en què van perdre la vida 3.000 persones, són "una inspiració" tant per a ell com per als Estats Units. "En el seu dolor i en la seva gràcia- va assegurar- ens han recordat que, junts, no hi ha res que els estatunidencs no puguem superar".

Amenaces terroristes

Barack Obama va aprofitar la commemoració del 15è aniversari dels atemptats de l'11-S per abordar les amenaces terroristes a les quals s'ha enfrontat i s'enfronta el país en l'actualitat, i va assegurar que "grups com Al-Qaeda i Estat Islàmic (EI) saben que mai seran capaços de derrotar una nació tan gran i tan forta com els Estats Units". El president nord-americà va afegir que "per això, en canvi, han intentat terroritzar, amb l'esperança de poder avivar la por perquè ens enfrontem els uns amb els altres i poder canviar el que som o com vivim".

Acompanyat pel secretari de Defensa, Ash Carter, i el cap de l'Estat Major Conjunt, Joseph Dunford, el president nord-americà es va dirigir a les instal·lacions del Pentàgon, després de guardar un minut de silenci al Despatx Oval, segons van explicar fonts de la Casa Blanca.

Atac al Pentàgon

El vol 77 d'American Airlines va ser el tercer a impactar en aquell fatídic 11 de setembre, en aquesta ocasió contra el Pentàgon, després que cinc terroristes segrestessin l'aeronau que va sortir de l'Aeroport Internacional de Dulles, a Washington, amb destí a Los Angeles. Quan feia trenta-cinc minuts que volava, els gihadistes es van apoderar del control de l'avió i el van fer estavellar contra una de les façanes del Pentàgon, seu de la Defensa estatunidenca, que va causar la mort a 125 persones dins l'edifici i als 64 passatgers.

Paral·lelament a l'acte commemoratiu presidit pel president Barack Obama, a Nova York, on es van estavellar els dos primers avions contra les Torres Bessones del World Trade Center, es van celebrar al llarg de tot el dia diferents homenatges en record a les 3.000 víctimes que van perdre la vida en l'atac terrorista més mortífer de la història dels Estats Units.

Aquell 11 de setembre una quarta aeronau va caure enmig de l'estat de Pennsilvània, després que els passatgers forcegessin amb els terroristes per intentar reprendre el control de l'aeronau.