El Tribunal Suprem investigarà la senadora del PP Rita Barberá per suposat blanqueig de diners del grup popular a l'Ajuntament de València a través d'operacions conegudes com «pitufeo», suposadament realitzades quan era alcaldessa d'aquesta ciutat. La decisió del Suprem es basa en l'informe favorable del fiscal i deriva de l'exposició raonada que va enviar a l'alt tribunal el Jutjat d'Instrucció número 18 de València, que investiga l'anomenat Cas Imelsa.

La investigació es relaciona amb diversos ingressos detectats el 2003, 2010 i 2011 per un import superior a 200.000 euros, així com amb donacions de mil euros de regidors i assessors, que presumptament els va tornar el partit en dos bitllets de 500 per blanquejar aquests diners de suposada procedència il·lícita. El Suprem haurà de decidir ara, possiblement després de citar la pròpia Barberá, que compareixerà com a imputada però voluntàriament, si demana el suplicatori al Senat per prosseguir el procés contra ella o si arxiva l'assumpte.

En el seu acte el Suprem destaca que, sense perjudici del que pugui resultar de la investigació, els fets descrits pel Jutjat podrien ser constitutius d'un delicte de blanqueig de capitals. «Resulta imprescindible continuar la investigació sobre els fets i sobre la participació en ells de la persona aforada Maria Rita Barberá Nolla», estableix el Suprem.

Es tracta d'aclarir si, sota la cobertura de diverses aportacions d'assessors i càrrecs del PP a València de 1.000 euros -que tots els investigats reconeixen haver efectuat- s'oculta l'aflorament de diners en efectiu en poder d'algun responsable o responsables del Grup Popular.

El PP deixarà per ara la decisió de dimitir de Rita Barberá en mans de la pròpia senadora, encara que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ja va advertir que si no renuncia no tornarà a donar suport a Rajoy. Davant la nova situació processal de Barberá, diversos dirigents del PP al Senat es van afanyar a aclarir que de moment és ella qui s'ha de pronunciar sobre la seva dimissió, i el seu company i expresident valencià Alberto Fabra va arribar a manifestar que confia que estigui «a l'altura de les circumstàncies».

En tot cas, la decisió judicial ha tingut una immediata conseqüència política en un període obert a la negociació després de la frustrada investidura de Mariano Rajoy amb els vots del PP i Ciutadans. Així, Rivera va fer una clara advertència al Partit Popular en assenyalar que si Mariano Rajoy vol el seu suport per a una altra investidura abans haurà de «fer dimitir» la senadora del PP per València.

«Si el PP vol que Ciutadans es comprometi a alguna investidura haurà de fer dimitir Rita Barberá. Si no ho fa, incomplirà el pacte i no comptarà amb el nostre suport», va sentenciar davant els diputats del seu grup parlamentari.

No va ser l'únic partit que va exigir expressament la seva renúncia immediata a l'acta de senadora. El PSOE, per boca del seu secretari general, Pedro Sánchez, també va reclamar, apuntant a més que cal «reivindicar l'exemplaritat».

El portaveu socialista al Senat, "scar López, va recordar a més al PP que s'hauria d'aplicar a aquest cas el seu acord amb Ciutadans per a la regeneració democràtica signat abans de la investidura de Rajoy.

A les exigències de dimissió del PSOE es van adherir diversos dirigents de Podem, com el seu portaveu al Congrés, Íñigo Errejón, que va dir que «Barberá està avergonyint els valencians i tots els espanyols» i que la seva renúncia a l'escó és un clam ciutadà.

No obstant això, des de les files del PP els seus dirigents van evitar utilitzar expressament els termes «renúncia» o «dimissió» en al·ludir al cas de Barberá.